D&B The Facility GroupCorporatesBedrijfscateringWat is een food court of food hall?

Wat is een food court of food hall?

In het buitenland is het concept van een food court of food hall vaak al niet meer uit het straatbeeld weg te denken: diverse lokale ondernemers die zich richten op het bereiden van hun eigen specialiteit en deze in één omgeving serveren. Op die manier kan iedereen precies dat gerecht kiezen waar hij of zij trek in heeft en toch samen eten. De Nederlandse markt begint langzaamaan deze manier van eten te ontdekken. Zo was er in 2014 enorm veel media-aandacht voor initiatieven als de Foodhallen in Amsterdam en de Markthal in Rotterdam.

Het ontstaan van het food court

Het eerste food court opende haar deuren in 1974 in een winkelcentrum in New Jersey, Verenigde Staten. Sindsdien is het concept van een food court slechts mondjesmaat gewijzigd. Vaak bevindt een food court zich in een overdekte omgeving binnen een groot winkelcentrum, een vliegveld of op een universiteit en bestaat uit een gezamenlijk zitgedeelte met een grote hoeveelheid tafels en stoelen waar omheen diverse counters gepositioneerd zijn waar eten van variërende keukens wordt aangeboden door verschillende ondernemers.

Zelf kiezen, maar samen eten

Het grote voordeel van een food court is dat een groep vrienden of collega’s samen kunnen eten, zonder beperkt te zijn in het assortiment dat voorhanden is. De persoon die zin heeft in een mooie spaghetti arrabiata gaat deze halen bij de Italiaanse counter terwijl de persoon die enkel een luxe belegd broodje wil hebben deze kan kopen bij de balie met vers belegde broodjes en salades. Zo is er een keuze voor iedereen die aansluit op iedere voorkeur, dieetwens of eetgewoonte. Traditioneel zien we dat er met name in de Verenigde Staten veel food courts zijn waar de bekende fast food bedrijven hun meals aanbieden. In Azië en Afrika worden de gerechten over het algemeen bereid en uitgeserveerd door lokale food ondernemers.

Hoe werkt het?

Idealiter zijn de diverse counters op een dusdanige wijze geplaatst dat het mogelijk is om op enige afstand het totale aanbod van diverse keukens te kunnen overzien. Vervolgens maakt men een keuze en haalt bij de counter van zijn of haar keuze het gerecht dat het meest aanspreekt. Bijvoorbeeld een noedelsgerecht met biefstukpuntjes bij de Aziatische counter. Deze wordt vervolgens bij de counter, dan wel bij een centraal kassapunt afgerekend. Men kan het gerecht nuttigen op de plaats en aan het zitje in het food court dat het meest aanspreekt. Na het eten plaatst men het bestek en servies in een daartoe bestemde afruimplek of wordt afgeruimd door een debrasseur.

Het food court in Nederland

In Singapore is het dineren in een food court of food hall keuze nummer één wanneer men buiten de deur eet. In Nederland is het concept van een food court veel minder bekend. Dit heeft mede te maken met het feit dat de omvang en populariteit van winkelcentra in Nederland veel kleiner is. In 2014 openden twee populaire Nederlandse food courts hun deuren: de Foodhallen in Amsterdam en de Markthal in Rotterdam. Cateringconcept We Canteen bracht het concept van een food court reeds in 2011 naar Nederland en verzorgde proefweken op onder andere de Universiteit van Amsterdam en de Vrij Universiteit Amsterdam.

Het hedendaagse food court

We zijn de laatste jaren op een andere manier naar eten zijn gaan kijken. We willen weten wat wij eten. Zeker in de steden neigen mensen weer naar het doen van boodschappen bij een lokale slager of groenteboer. En wanneer men eet, dan is dit meer dan slechts brandstof. Men gaat bewuster met eten, verspilling en gezondheid om. Men hecht een steeds groter belang aan authentieke, biologische en verse producten. De specialiteitenrestaurants (gericht op één gerecht, maar dan heel goed) schieten uit de grond. Denk bijvoorbeeld aan concepten als The Fat Dog, Burgermeester, ThrillGrill, Van ’t Spit, Entrecote et les Dames, Spaghetteria, et cetera. Deze trend zien wij terug in het hedendaagse food court. De inrichting wordt steeds vaker ontworpen door een interieurontwerper en we eten niet langer met een goedkoop bestekje van een papieren bord. Fast food wordt vervangen door slow food en street food, bereid met verantwoorde producten op authentieke wijze. Het eten in een hedendaags food court is een hele beleving.

Bekende food courts

De Borough Market in Londen, de Chelsea Food Market in New York en de Torvehallerne in Kopenhagen behoren tot enkelen van de bekendste food courts wereldwijd.

food court D&B The Facility Group We Canteen

We Canteen

We Canteen introduceerde het food court concept in 2011 in het Nederlandse bedrijfsleven, en niet zonder succes. In 2013 werd We Canteen tijdens de Misset Catering Awards uitgeroepen tot ‘Meest Innovatieve Cateringconcept van Nederland’. Het Nationaal Foodservice Congres 2013 benoemde We Canteen tot ‘Meest Vernieuwend Out-of-Home Concept’ en in 2015 werd We Canteen genomineerd door Accenture voor een Innovation Award in de categorie Fair Food.

Over D&B The Facility Group

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.  

Stuur mij dit artikel