D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsWat heb je nodig om een goede Facility Manager te zijn?

Wat heb je nodig om een goede Facility Manager te zijn?

07-02-2013

Je hebt vast wel eens van iemand gehoord dat Facility Management een solide carrièrekeuze is – een kans om goed geld te verdienen in de zakelijke dienstverlening en/of commerciële vastgoedwereld. Dat is zonder meer waar. Maar wat moet je kunnen en weten om in dit geweldige vak te slagen?

Wat dacht je o.a. van het volgende:

Succeslijst

  • creatief en kritisch kunnen denken(‘out of the box’);
  • goed mondeling en schriftelijk kunnen communiceren;
  • leiding en richting kunnen geven aan anderen;
  • operationele budgetten kunnen opstellen en beheren;
  • goede verstandhouding kunnen opbouwen met de opdrachtgevers/bedrijven die je ondersteunt;
  • kennis van gebouwen en (informatie-) systemen;
  • uitstekend kunnen managen van verwachtingen;
  • beschikken over gevoel voor humor én over een olifantshuid;
  • creëer voor je zelf een systeem hoe effectief om te gaan met de waan van de dag;
  • en het allerbelangrijkste: een positieve instelling.

Nog steeds interesse? Dan zal ik je iets meer vertellen over de bovenstaande succeslijst. Vóór de jaren 1980 was een goede Facility Manager meestal een technicus die zich door de jaren heen had opgewerkt. Er waren hoog opgeleiden bij, maar de meesten leerden het vak door middel van ervaring in technische functies. En vacatures werden meestal ingevuld door mannen. Sinds de jaren 1980 wordt van Facility Managers verwacht dat ze meer doen dan alleen gebouwen beheren, en elke tien jaar nemen de vereisten toe. Tegenwoordig heeft een succesvolle Facility Manager meestal een hbo- of universitaire opleiding en een aantal jaren werk ervaring. Ervaring in de hospitality branche is zeker een pré. Het succes hangt nu eerder samen met het vermogen om helder en kritisch te denken, informatie te beoordelen, problemen te analyseren en creatieve oplossingen te bedenken, effectief te communiceren en een goed geïnformeerde business partner voor de klant/opdrachtgever te zijn.

Zoals uit de hier boven genoemde lijst blijkt, is het tegenwoordig minder belangrijk dan vroeger om een technische deskundige te zijn. Technische informatie is tegenwoordig snel voorhanden via contractpartners, technische collega’s, aannemers en allerlei websites. Het gaat erom wat je met de informatie doet: je moet die begrijpen, beoordelen, omzetten in een plan en effectief communiceren aan alle betrokkenen. Als je deze beschrijving volgt, heeft een veelzijdige, intelligente, service gerichte afgestudeerde in welk vak dan ook dus alle kansen om een goede Facility Manager te worden.

Dit betekent echter niet dat het beroep nu onbereikbaar is geworden voor de technische expert die het vak door middel van ervaring heeft geleerd of is afgestudeerd aan een van de vele technische opleidingen die Nederland rijk is.

Facility Manager is een geweldig beroep. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Je staat in contact met klanten, medewerkers, managers, gemeentes , vakspecialisten,  en ga zo maar door. En wanneer topmanagers en hun raden van bestuur inzien dat hun vastgoedportfolio ergens tussen 25 en 35 procent van hun bedrijfsmiddelen vertegenwoordigt, neemt jouw belang voor de organisatie toe, met als gevolg zichtbaarheid, groeikansen en een stijging op de salarisladder. En het mooiste is: iedereen kan het worden!

Jeroen van Drongelen, Facility Manager D&B The Facility Group.

Over D&B The Facility Group:

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere ReceptiedienstenFacility Management, Objectbeveiliging, Bedrijfscatering en Schoonmaakdiensten voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen. Ook kunt u bij ons terecht als u op zoek bent naar een facilitaire interim- of projectmanager. Wilt u hier meer over weten klik dan op de desbetreffende link.

Bericht delen:

Reacties zijn gesloten.

Stuur mij dit artikel