D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsNieuw schoonmaak tijdperk door slimme facility management software

Nieuw schoonmaak tijdperk door slimme facility management software

18-09-2018

Het schoonmaakteam van World Trade Center Amsterdam (WTC) maakt sinds begin dit jaar gebruik van Tork EasyCube®. Dankzij de innovatieve data-driven cleaning software kost het 27% minder uren om de sanitaire ruimtes in de ‘commerciële wereldstad’ op Zuidas schoon te maken, terwijl de beschikbaarheid van handdoekjes en toiletpapier is gestegen naar 100 procent. Het aantal klachten daalde tot een minimum sinds de ingebruikname van Tork EasyCube®.

Ruim driehonderdvijftig bedrijven werken vanuit WTC Amsterdam, het kantorencomplex met meer dan 125.000 vierkante meter werkvloer. Het negen torens tellende WTC – in 2020 komt er een tiende toren bij – huisvest op werkdagen vijf- tot zes- duizend werkenden. Daarmee vormt WTC Amsterdam het grootste kantoor verzamel- gebouw van Nederland.

Edo den Hertog – Chief Operating Officer voor D&B

“Door Tork EasyCube kunnen we onze kwaliteit verbeteren en tegelijkertijd de kosten laag houden. Een unieke combinatie in de schoonmaakindustrie.”

Schoonmaak afstemmen op gebruik

D&B The Facility Group is sinds 2015 verantwoordelijk voor de schoonmaak van WTC Amsterdam. Edo den Hertog, Chief Operating Officer voor D&B: “De concurrentie in de schoonmaakbranche is groot. Er wordt veel over de prijs gesproken, maar een klant als WTC Amsterdam wil uiteindelijk ook het beste van het beste. Om huurders in het gebouw tevreden te houden, moeten de faciliteiten top zijn. Daarom zoeken we altijd naar manieren om te innoveren. Tork EasyCube® stelt ons in staat om de kwaliteit te verbeteren, terwijl we kosten besparen – een vrij unieke combinatie in deze wereld.”

Na een succesvolle testperiode met Tork EasyCube® in één van de WTC torens, maakt D&B sinds 2018 in het hele complex gebruik van de faci- lity management software van Tork. Slimme appa- raten in het hele complex verzamelen data over het aantal bezoekers en wanneer dispensers moeten worden bijgevuld. Met deze data stelt Tork EasyCube® schoonmakers via een tablet in staat om de schoonmaak realtime af te stemmen op het gebruik, waardoor klachten afnemen.

Sander Borggreve – Facility Manager bij WTC Amsterdam

Sander Borggreve, Facility Manager bij WTC Amsterdam: “WTC Amsterdam telt meer dan 350 sanitaire ruimtes. Het gebruik ervan fluctueert. Nu we data vergaren, hoeven schoonmakers niet langer de hele dag op en neer om ruimtes te controleren. Zo besparen we tijd en dus geld. Zowel de eindgebruiker als wij zelf profiteren van de voor- delen van Tork EasyCube®. Dit zorgt voor een sterke en hopelijk ook lange samenwerking.”

Minder uren, minder klachten

Door de realtime data en kwaliteitschecks kan D&B de frequentie van de schoonmaakrondes optimali- seren voor een nog betere schoonmaak kwaliteit. Elmer Engel, Business Line Manager voor D&B: “Deze nieuwe, slimme manier van werken betekent een grote verandering voor de schoonmakers. Sommigen werken hier al 20 jaar en zijn gewend om hun vaste rondes te maken in een vast gedeelte van het complex. Door de real time informatie en kwaliteitschecks in de software weten we precies wanneer er waar schoongemaakt moet worden. Schoonmakers kunnen nu op een dag gemakkelijk tot twaalf verdiepingen onderhouden. Daarnaast kunnen ze meer uren maken doordat we niet meer vastzitten aan korte shifts. Dit is prettig voor de schoon- makers en maakt ons aantrekkelijk als werkgever.”

Sinds D&B Tork EasyCube® geïmplementeerd heeft is het aantal klachten afgenomen naar een absoluut minimum. Suzanne van Westering, rayon manager bij D&B: “Toiletpapier en handdoekjes zijn dankzij de sensortechnologie 100 procent van de tijd beschikbaar. We weten nu precies waar en wanneer we moeten bijvullen, zonder de dispensers te controleren. Ons werk is gemakkelijker geworden, al was het voor veel schoonmakers wennen om met een tablet te werken. Uiteindelijk zijn de meesten echter heel trots om met deze nieuwe technologie te werken.”

WTC Amsterdam

Verrassingen onder controle

Schoonmaakkar D&B The Facility Group - WTC Amsterdam

Tork EasyCube® stelt WTC Amsterdam in staat om gemakkelijk te reageren op pieken, terwijl ruimtes die nauwelijks gebruikt worden een ronde worden overgeslagen. Engel: “Is een tweede of derde schoonmaakronde nodig vandaag? Die vraag konden we voorheen niet goed beantwoorden. Onwetendheid was lange tijd een grote beperking in ons werk. Inmiddels kunnen we niet meer zonder de data. Het vormt een schat aan waardevolle informatie.”

Borggreve geeft een voorbeeld: “Headhunters organiseren regelmatig speeddates in het WTC Amsterdam. De kandidaten zijn zenuwachtig en dus worden sanitaire ruimtes op een bepaalde plek in het gebouw gedurende een korte periode volop gebruikt. Omdat de headhunters ons niet vertellen wanneer de speeddates plaatsvinden, raakten toiletpapier en handdoekjes op die momenten op. Nu geeft Tork EasyCube® ons een seintje als de dispensers leeg beginnen te raken. Verrassingen hebben we nu onder controle. We maken beslis- singen op basis van feiten, in plaats van op gevoel.”

Een nieuwe standaard in schoonmaken

Volgens Engel is Tork EasyCube® het begin van een nieuw tijdperk in de schoonmaakwereld: “Het microvezel doekje was de laatste grote innovatie. Met data-driven cleaning worden de mogelijkheden opnieuw groter.” Den Hertog beaamt dit, maar benadrukt dat de schoonmaakbranche een people’s business blijft: “Nieuwe technologische innovaties zoals Tork EasyCube® stellen ons in staat om de dienstverlening te verbeteren. Door uren te besparen op checks, kunnen we meer aan- dacht besteden aan kwalitatieve service. De per- soonlijke touch zal niet verdwijnen.” Borggreve sluit af: “We staan aan het begin van een nieuw schoon- maak tijdperk. Dit is een goede start, ik ben benieuwd wat de toekomst onze industrie zal brengen.”

Dit artikel verscheen eerder op facto.nl

Over D&B The Facility Group:

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere ReceptiedienstenFacility Management, Objectbeveiliging, Bedrijfscatering en Schoonmaakdiensten voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen. Ook kunt u bij ons terecht als u op zoek bent naar een facilitaire interim- of projectmanager. Wilt u hier meer over weten klik dan op de desbetreffende link.

Bericht delen:

Reacties zijn gesloten.

Stuur mij dit artikel