top of page

Coen van Oostrom is dé vastgoedbeslisser van 2023

Bijgewerkt op: 12 okt 2023

Met een indrukwekkend uitzicht op de Zuidas vanuit de 26e verdieping van het iconische gebouw Valley werd donderdagmiddag de prijs voor dé Vastgoedbeslisser 2023 uitgereikt. Toeval wil het dat de ontwikkelaar van het gebouw, Coen van Oostrom dit jaar de prijs kreeg.

Coen van Oostrom is dé vastgoedbeslisser van 2023

De Vastgoedbeslisser is de persoon die dit jaar binnen én buiten het vastgoed indruk heeft gemaakt en invloed heeft uitgeoefend. De redactie van Vastgoedjournaal stelde een lijst van meer dan honderd genomineerden samen, waarbij niet alleen werd gelet op omzet, marktaandeel, projectpijplijn of de omvang van de portefeuille, maar vooral ook op positie, ondernemerschap, ambitie en zichtbaarheid.


Top 10

De vastgoedsector had voorafgaand aan het evenement dat donderdagmiddag plaatsvond in de Valley op de Amsterdamse Zuidas een aantal weken de tijd om op hun favoriet te stemmen. Uit duizenden online stemmen kwam de volgende top 10 naar voren: Irene Flotman (CBRE), Maarten de Gruyter (Boelens de Gruyter), Coen van Oostrom (EDGE), Joost van Gestel (Mosaic World), Taco de Groot (Urban Interest), Desirée Uitzetter (BPD Gebiedsontwikkeling), Robert Jan van Hamersveld (Newomij), Jaco Meuwissen (3W Real Estate), Mohamed Baba (Haag Wonen) en Bas van Dam (Being Development).


Van de top 10 kregen Maarten de Gruyter (Boelens de Gruyter), Taco de Groot (Urban Interest) en Coen van Oostrom (Edge) de meeste stemmen. De aanwezigen op het Vastgoedbeslisser-evenement mochten ter plaatse op papier stemmen wie dit jaar de eretitel mocht krijgen.


Alle drie worden geprezen om hun verschillende kwaliteiten. De Groot is in deze uitdagende markt een van de weinige partijen die nog een actieve koper is, De Gruyter blijft in deze tijd doorontwikkelen en is een opiniemaker van wie de invloed reikt tot in politiek Den Haag. Van Oostrom wekt ontzag vanwege zijn durf. Zo gaat hij in een tijd dat de kantorenmarkt het moeilijk heeft, een nieuw kantoor ontwikkelen aan de Rotterdamse Coolsingel.


Op de stempapieren konden de stemmers ook hun motivatie voor hun keuze toelichten. Met de woorden 'topper', 'zet landmarks neer', 'een duidelijke voortrekker op toekomstbestendig vastgoed, 'durf, ook internationaal, al 25 jaar' werd Van Oostrom geprezen en is hij met drie stemmen verschil gekozen als de vastgoedbeslisser van 2023. Van Oostrom ontving de prijs van hoofdredacteur van Vastgoedjournaal Ariana Manduzai.


'Ondanks dat ik het idee heb dit jaar geen enkele vastgoedbeslissing te hebben genomen, vindt ik het heel leuk deze prijs in ontvangst te nemen', reageerde van Oostrom lachend. Hij heeft deze zomer een sabbatical genomen en is nu weer aan het werk. 'We hebben net een kantoorlocatie in London gekocht, vlakbij de West-End. Dit jaar hebben we ook het ontwerp gewonnen voor een nieuw kantoorgebouw bij de jaarbeursplein in Utrecht. Stiekem hebben we toch wel veel gedaan. Dus het begint allemaal weer een beetje te lopen.' Ariana Manduzai vulde Van Oostrom aan met zijn aankoop aan de Coolsingel in Rotterdam.

Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Bank

Uitgebreid programma Naast de uitreiking van de Vastgoedbeslisser van het jaar bestond het evenement uit een uitgebreid programma. Zo gaf de hoofdeconoom van ING, Marieke Blom, in haar keynote haar visie op de vastgoedmarkt. ‘De huizenprijzendaling lijkt ten einde te zijn en beginnen ze weer lichtjes te stijgen’, vertelt ze aan de zaal. ‘Dit komt omdat de lonen aan het stijgen zijn en dat is de belangrijkste demper van het rente-effect.’ ING verwacht dat de woningmarkt weer stabiliseert. Maar: ‘Niks is zo lastig te voorspellen als de woningmarkt’, voegt ze er nog aan toe.

Bas Gregoor, winnaar Vastgoedbeslisser 2019

Een ander groot onderwerp tijdens de bijeenkomst was de ondergang van Certitudo. Dagvoorzitter Maarten Bouwhuis sprak hierover met Bas Gregoor, managing partner bij Grehamer & Company, de vastgoedbeslisser van 2019, die het verdrietig vindt dat de eerste grote vastgoedpartij in Nederland is gevallen. 'Maar Certitudo was heel opportunistisch en had hun portefeuille, waaronder ook het oude Centraal Beheer-kantoor in Apeldoorn, gekocht met veel financieringsgeld. Als je dan net in een slechte markt zit waar de rentes omhoog schieten, dan kom je met je vingers klem te zitten tussen de deur.’


Grehamer doet zijn aankopen vooral met eigen kapitaal. ‘Daarmee hebben wij minder problemen met aankopen nu, maar we zijn wel zorgvuldig in de prijzen die we betalen. Het is op dit moment toch een soort cherry picking, je kijkt welk project je nu kan oppakken waar je relatief snel aan de slag kunt.’

Taco de Groot, ceo Urban Interest

Ook Taco de Groot, ceo van belegger Urban Interest, is nog volop aan het kopen, vertelt hij in het gesprek met de dagvoorzitter. ‘Dat kunnen wij ook omdat we relatief weinig financiering gebruiken en niet in het allerhoogste segment zitten, maar meer in het laag- en middensegment.’ Dit jaar heeft de belegger al zo’n 500 woningen gekocht ‘en er komen er nog wat bij,’ aldus De Groot. ‘We kopen vooral bestaande woningen en daar moet vaak wel nog wat aan gebeuren, dan kunnen we ook snel inzetten op verduurzaming.’


Het evenement de Vastgoedbeslisser 2023 werd georganiseerd door Vastgoedjournaal en gefaciliteerd door D&B The Facility Group.

Vastgoedbeslisser 2023

Dit artikel verscheen eerder op vastgoedjournaal.nl

603 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page