D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsWE CANTEEN en de kracht van lokaal ondernemerschap

WE CANTEEN en de kracht van lokaal ondernemerschap

03-08-2015

Het cateringconcept WE CANTEEN zet geen cateringpersoneel, maar lokale food ondernemers in om het cateringaanbod in bedrijfsrestaurants te verzorgen. “Bij ons in het restaurant is het iedere dag versmarkt”, aldus een gast van WE CANTEEN.

Lokaal ondernemerschap
“Veel van onze ondernemers zijn met name actief op evenementen, buurtmarkten of als traiteur en lokale cateraar. Hun werk speelt zich veelal af in de weekenden of op onregelmatige tijden. Het verzorgen en uitserveren van een gerecht voor de lunch op kantoren vormt een mooie aanvulling op de eigen activiteiten tijdens de rustigere momenten in hun week,” licht Maaike de Reuver, founder van WE CANTEEN toe. “Wij bieden deze ondernemers dan ook de mogelijkheid om hun specialiteiten aan te bieden in onze bedrijfsrestaurants. En dat leidt tot veel enthousiasme bij de werknemers van de kantoren.” WE CANTEEN biedt lokale ondernemers op deze wijze een alternatieve bron van inkomsten in de eigen omgeving, maar ook een unieke mogelijkheid om haar doelgroep te ontmoeten. Immers, we wonen en werken steeds vaker in dezelfde omgeving. De gast die op dinsdag in het kantoor luncht, zien de ondernemers mogelijk in het weekend terug op de lokale buurtmarkt. Dat schept een band. “Zo zien wij dat WE CANTEEN in zekere zin ook steeds vaker een buurtfunctie vervult.”

Springplank voor food start ups
Maaike vertelt verder dat WE CANTEEN er veel waarde aan hecht dat de ondernemer zelf het eten serveert in het bedrijfsrestaurant. Immers, dat is de persoon die de drijvende kracht is achter het concept, de persoon die het verhaal achter zijn of haar product kent. En dat sluit goed aan bij de trend te willen weten wat wij eten en drinken, waar het vandaan komt en hoe het bereid is. “Wij zeggen dat de ondernemer het eten ‘een gezicht en een verhaal geeft’. En dat proef je,” aldus Maaike. De consequentie hiervan is echter wel dat wanneer een ondernemer zo groot wordt dat deze niet langer zelf de mogelijkheid heeft om in het bedrijfsrestaurant te staan, de wegen tussen WE CANTEEN en de ondernemer scheiden. “En dat is ook goed,” licht Maaike toe. “Dan hebben we een belangrijke bijdrage kunnen leveren in de start up fase van de ondernemer, en zo ontstaat er weer ruimte voor een volgende kleine ondernemer.” Uiteraard werken er ook veel gevestigde ondernemers met WE CANTEEN. “Maar die hebben dan niet de ambitie om een landelijke franchiseformule uit te rollen of in de schappen van de supermarkt te komen liggen.”

Wij zijn WE CANTEEN

Op maat gemaakt
Niet iedere lokale ondernemer past per definitie bij ieder bedrijfsrestaurant. “We zien dat een ondernemer die heel populair is bij het ene bedrijfsrestaurant een minder goede match kan vormen met het andere bedrijfsrestaurant”, vertelt Robert Klein, General Manager bij WE CANTEEN. “En dat selecteert zichzelf heel natuurlijk uit. Immers, de ondernemer die mooie omzetten draait in bedrijfsrestaurant A komt daar graag terug en is blijkbaar een uitstekende match. En andersom is dat ook het geval. Is men niet enthousiast over het eten van de ondernemer, dan zal deze minder snel terugkomen. Zo krijgt ieder kantoor na verloop van tijd precies de variatie die past. We leren welke categorie ondernemers en gerechten een match vormen en welke niet. Dat is uniek van het WE CANTEEN concept.”

Continue vernieuwing en variatie
Het zijn vaak de lokale ondernemers en start ups die met vernieuwing komen op het gebied van eten en drinken. “Wanneer jij een eigen bedrijfje start, dan zoek je vanzelfsprekend naar iets unieks. Een gerecht of bereidingswijze die speciaal is,” zegt Maaike de Reuver. “Het zijn vaak de kleinere ondernemers die in het buitenland iets oppikken en dit meenemen naar Nederland om het hier te introduceren.” Het is geen uitzondering dat er ondernemers in het bedrijfsrestaurant staan die de gast weten te verrassen en verleiden met een unieke freekeh schotel, een sapje gemaakt van açai bessen of een broodje pulled pork gegaard in een zelf gebouwde barbecue oven. “Het is niet zo dat ons concept draait op aparte of nieuwe etensvormen, maar soms komt er iets langs dat zo bijzonder is. We kunnen dan niet anders dit naar onze gasten in het bedrijfsrestaurant brengen. Maar nee, wij serveren niet dagelijks brood met chia zaad of inventief bereide slow roasts, we bieden natuurlijk ook gewoon een dagelijks assortiment van verse broodjes, sappen, soepen en salades.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
WE CANTEEN lijkt een maatschappelijk verantwoord concept. Zo krijgen kleine, lokale ondernemers  en start ups een podium waar zij zelf beperkt toegang tot hebben, wordt veel van het eten en drinken in een WE CANTEEN restaurant lokaal, biologisch en/of fair trade ingekocht door de ondernemers en maken enkele van de ondernemers gebruik van Wajong jongeren of verstandelijk beperkte collega’s. Dat blijkt echter geen uitgangspunt geweest te zijn voor WE CANTEEN. “Ons grotere doel met WE CANTEEN was met name om medewerkers in kantoren en de studenten van universiteiten gevarieerd, eerlijk en écht lekker eten te serveren,” vertelt Maaike. “Het overige is iets waar wij alleen maar heel dankbaar voor kunnen zijn.”

 

Over WE CANTEEN

WE CANTEEN werd opgericht door Maaike de Reuver en Charlotte van Leeuwen vanwege hun onvrede over de traditionele Nederlandse bedrijfscatering. In 2013 reeds wonnen zij de award voor “Meest Innovatieve Cateringconcept 2013” tijdens de Misset Catering Awards.

Over D&B The Facility Group

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

Bericht delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stuur mij dit artikel