D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsVakbeurs Facilitair: De houdbaarheidsdatum voorbij?

Vakbeurs Facilitair: De houdbaarheidsdatum voorbij?

17-12-2015

Blog: Sander de Meester

Sinds Holapress het thema van de Vakbeurs Facilitair 2016 bekend heeft gemaakt, jeukt er iets bij mij. En als iets jeukt…dan moet je uiteindelijk toch krabben. “Besparing door noviteiten” luidt het beursthema voor 2016. En met dat thema bevestigt Holapress precies het beeld dat de markt van facilitair heeft: sluitpost in een weinig ambitieus budget.  

Holapress krijgt het voor elkaar om – nu economisch herstel, groeiend consumentenvertrouwen en een gunstiger investeringsklimaat voor het eerst weer onderdeel van het maatschappelijke landschap zijn – “besparingen” als onderdeel van het beursthema op te nemen. Ik weet niet hoe de rest van de markt hiermee om is gegaan, maar de afgelopen 8 jaar crisis hebben het meedenken over besparingen ten behoeve van onze opdrachtgevers tot het centrum van onze proposities gemaakt. En terecht, meebewegen met de groei en krimp van onze klanten maakt ons een relevante partner. We zijn expert op dit onderwerp. En de vakbeurs had hier zes jaar geleden wellicht iets kunnen toevoegen.

Anderzijds blijken noviteiten (mooi oud woord) volgens Holapress de kern van onze relevantie voor onze opdrachtgevers te belichamen anno 2016. Let wel: met name die noviteiten die tot besparingen leiden. Er is zelfs een platform FG Noviteitenprijs in het leven geroepen. In overweging nemende dat de Y-Generatie de komende 10 tot 15 jaar grotendeels het wereldbeeld bepaalt – economisch, politiek, sociaal en maatschappelijk – vind ik het onverteerbaar dat in de jury voor deze prijs geen één persoon onder de 50 te vinden is. Een gemiste kans, zo blijkt ook vorig jaar. De trend binnen kantoren is dat niet het gebouw, maar de werkomgeving en de beleving van de werkomgeving het verschil maken. Geen van de genomineerden in 2015 sluiten hier op aan. Belangrijke, maar doodsaaie onderwerpen. Legionella, straalpijpvergrendeling, tijdelijke huisvesting, indicatoren voor gebouwenbezit? Hoezo? Optimalisaties, geen innovaties. En enkel gericht op gebouwenbeheer. Niet op facilitair. We hebben twintigers en dertigers nodig in zo’n jury.

Deze blog is overigens geen aanval van achteren. Begin dit jaar hebben wij – naar aanleiding van de beurs 2015 – de beursorganisatie bij ons op kantoor uitgenodigd om met hen te sparren over wat er mogelijk anders zou kunnen. Het benoemen van Millennials in de jury van de noviteitenprijs was hier onderdeel van, maar er zijn meerdere suggesties aangedragen, variërend van een model waarbij facilitaire start ups meer ruimte krijgen, nadenken over een relevantere en meer herkenbaar standhouderprofiel (nu staat een producent van handverzorgingsmiddelen, naast een bedrijfscateraar, die naast een leverancier van veiligheidskleding staat) tot en met een opzet van de beurs met stands die een maximaal aantal meters mogen beslaan waardoor interieur en het hebben van de grootste stand ondergeschikt worden aan hetgeen men te melden heeft op de stand zelf.

Uiteraard hebben wij ook uitgesproken dat wij twijfelen over onze eigen aanwezigheid op deze beurs. Of wij dat nog wel willen als er niet snel iets verandert. De facilitaire branche staat al niet ten boek als dynamisch, vernieuwend of sterk in ontwikkeling. En dat is ons inziens eigenlijk doodzonde. We leven immers in inspirerende tijden waarin werkomgevingen in sneltreinvaart aan het veranderen zijn onder invloed van nieuwe technology, nieuwe generaties en in het verlengde hiervan; nieuwe manieren van werken. Dat onze branche niet als vernieuwend te boek staat, hebben wij inmiddels toch ook wel aan onszelf te wijten, bewijst dé vakbeurs voor de facilitaire markt.

 

Het is legitiem om ergens een mening over te hebben als je er ook onderdeel van uitmaakt. Bezoek ons op 13, 14 en 15 januari 2016 op stand 3J.064 en lees hier over ons thema.

 

Over D&B The Facility Group

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

 

Bericht delen:

6 reacties op “Vakbeurs Facilitair: De houdbaarheidsdatum voorbij?”

 1. Natalie Hofman schreef:

  Interessant statement en eigenlijk ben ik het er wel mee eens. Als we willen veranderen, dan moeten we veranderen.

 2. peter janssen schreef:

  Ben benieuwd hoe vernieuwend en anders jullie stand zal zijn.

 3. Leo Hooijmans schreef:

  Beste Sander,
  Complimenten voor je beschrijving.
  Veel plezier en succes gewenst nog op de ‘laatste’ dag.
  Groet van Leo Hooijmans | redacteur

 4. Sander schreef:

  Beste Leo,
  Hartelijk dank,
  Groet, Sander

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stuur mij dit artikel