D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsThe breakfast of champions en de kracht van technologie

The breakfast of champions en de kracht van technologie

02-06-2016

Geen maatregel vermindert het risico op ziekten in een dusdanig grote mate als gezonde, gevarieerde voeding en voldoende beweging. Daarnaast bieden technologie en de beschikbaarheid van data enorme kansen om tot grote inzichten te komen die kunnen leiden tot een gezond levenspatroon. Dat is van grote waarde, voor werknemers en bedrijven.

Twee weken geleden wandelde ik met een vriend van mij – laten we hem Martijn noemen – door het Amsterdamse bos. Het was lang geleden dat ik hem gezien had. Zeker een maand of zes. En ik moet zeggen: hij zag er goed uit. Fit, een paar kilo kwijt, energiek, alert… Ik complimenteerde hem en toen hij liet zijn pols zien. Een stappenteller.

Gedurende het volgende half uur vertelde hij mij hoe de stappenteller zijn leven veranderd heeft. Gekregen van een collega, eigenlijk als geintje. “Gemiddeld gaat men uit van 10.000 stappen per dag als basis van een gezond leven,” zo lichtte hij toe. “Ik kwam er al snel achter dat ik gemiddeld per dag tussen de 1.500 tot 3.000 stappen zette. En daar schrok ik van. Ik was mij op geen enkele manier bewust van mijn eigen beweging…of de afwezigheid daarvan.”

Martijn is partner bij een grote corporate en in die hoedanigheid doet hij het helemaal niet slecht. Maar hij was zeker een kilo of 13 te zwaar. Hij zit ongeveer 8 uur per dag in afspraken en vergaderingen en dan heeft hij nog geen e-mail behandeld of tijd met zijn team gehad. Hij werkt dus een steady 50 tot 70 uur per week. Desalniettemin besloot hij zijn alledaagse routines te veranderen. Hij begon de trap te nemen als hij drie of vier verdiepingen naar boven of beneden moest en verzocht zijn assistent de meest verafgelegen vergaderzalen te boeken voor afspraken die plaatsvonden op het eigen kantoor.

Al snel, zo vertelde hij mij, zat hij eigenlijk zonder al te veel inspanningen op de vereiste 10.000 stappen per dag. En daar voelde hij zich goed bij. Ook thuis ging hij vaker te voet boodschappen doen of de zaterdagavond pizza’s halen in plaats van te laten bezorgen. Dat deed mooie dingen op de stappenteller. Het werd zijn doel om 15.000 stappen per dag te zetten en dat lukte. Hij paste langzaamaan zijn eetpatroon aan. En ging joggen. Hij vertelde dat hij inmiddels zo ver is dat hij komende maand een halve marathon gaat lopen. Iets dat hij zelf never-de-nooit-niet voor ogen had gehad. Maar het gaat hem lukken.

Het is juist die impact op iemands leven of werken die ons technologie doet omarmen. Wij zijn ons vaak niet bewust van bepaald gedrag, ingeslopen gewoontes, routines of handelingen. Technologie en de beschikbaarheid van data hebben de kracht datgene inzichtelijk te maken wat niet altijd gezien wordt en daar op te acteren. En dat kan resulteren in een gezonder leven, kostenefficiëntie, een leukere baan, meer tijd voor samenwerking en het maken van betere beslissingen. Dit geldt voor een stappenteller, maar er zijn ook apps die calorieën tellen of jou informeren over de voedingswaarde of allergenen in bepaalde producten. apps die waarschuwen bij een hoge bloeddruk of suikerspiegel of een gezond slaappatroon voorspellen.

Tot slot

D&B The Facility Group besloot in 2013 om technologie een prominente plaats te geven binnen de eigen organisatie. Initieel was het doel om te onderzoeken hoe technologie het leven van mensen in en om kantoren beter, leuker en gemakkelijker zou kunnen maken. En om zelf technologie te ontwikkelen die hieraan een bijdrage zou kunnen leveren. Inmiddels wordt binnen WE CANTEEN, de cateringtak van D&B The Facility Group onderzocht op welke manieren technologie een bijdrage kan leveren aan een gezonde levensstijl.

Over D&B The Facility Group

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

Bericht delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stuur mij dit artikel