D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsTessa van de Steen: “Healthy living is a lifestyle”

Tessa van de Steen: "Healthy living is a lifestyle"

06-08-2015

Wij zien het overal om ons heen: de consument ontwikkelt meer dan ooit een interesse voor het lezen van ingrediënten labels: Vis in vruchtensapjes, luizen wax om appels te laten glanzen en varkensgelatine in geitenkaas. Het zit er in, maar staat niet (of in bedekte termen) op de ingrediëntenlijst. Weg met pakjes en zakjes vol E-nummers, kleur-, geur- en smaakstoffen en te veel zout. Genetisch gemodificeerd is niet cool.

Tessa van der Steen is Orthomoleculair Geneeskundige en Health Coach. Zij coacht cliënten en ontwikkelt trainingen en gezondheidsprogramma’s waarbij een goede voeding de basis vormt. Tessa is een veelgevraagd spreker en o.a. verbonden aan het televisieprogramma Obese van RTL-4 . Is de hang naar gezonder eten een trend of leidt deze nieuwe bewustwording tot een daadwerkelijke verandering in onze maatschappij? We vragen het aan Tessa van der Steen.

  1. Jouw slogan is “Healthy living is a lifestyle”. Vertel…

In 2007 heb ik Your Health Coach opgericht nadat ik mijn studie Orthomoleculaire geneeskunde had afgerond. Ik was toen de eerste in Nederland die de term health coach gebruikte (nu struikel je over de health coaches) omdat ik dat laagdrempeliger vond klinken dan natuurgeneeskundige. Ik koos voor deze slogan omdat de essentie van mijn coaching het veranderen en aanpassen van de levensstijl is. Maak van gezond leven je levensstijl en je zult fitter, slanker en gelukkiger door het leven gaan!

Inmiddels heb ik middels persoonlijke coaching al zo’n 2500 mensen naar een gezonde levensstijl begeleid. Mijn klantenkring is heel gevarieerd. Ik begeleid mensen die af willen vallen, zwangeren, (top)sporters, mensen met eetproblemen en met gezondheidsklachten. Ook werk ik met Jeroen van Koningsbrugge om hem te transformeren naar de karakters die hij speelt. Van een magere versie van zichzelf (film: De surprise met Georgina Verbaan) tot een gespierde bokser (opnames starten in september 2015).  Carice van Houten en Halina Reijn heb ik begeleid toen ze hun stijlboek schreven. Ze hebben een heel hoofdstuk gewijd aan de groene smoothies, boekweit pannenkoeken en salades die ik op hun menu zette en de strijd die Carice leverde om te stoppen met cola light.

Er zijn steeds meer mensen die hun levensstijl willen veranderen. Vooral na de afleveringen van Obese loopt het storm in onze praktijk. Mijn praktijk is nu in 2015 uitgegroeid tot 4 therapeuten en een back office.

  1. Die gezonde lifestyle, wordt die omarmt?

Zeker! De missie van Your Health Coach is om mensen praktisch en doelgericht te adviseren. We plannen korte en lange termijndoelstellingen. We kijken naar de werk- en gezinssituatie. Wanneer iemand de hele dag in de auto zit, zijn sommige snacks en salades niet haalbaar. In plaats van een salade met vis en linzen zetten we dan een zelfgebakken pannenkoek met tomaat tappenade, rucola en geitenkaas in het voedingsschema. Daarnaast leren we onze cliënten om etiketten te lezen. Wanneer je kritisch naar ingrediënten kijkt kun je in een paar seconden beoordelen of een product een bijdrage levert aan je gezondheid of niet.

  1. Jij hebt het over voeding die vult en voeding die voedt. Dat is een groot verschil?

Omdat de kwaliteit van ons voedsel de afgelopen 20 jaar drastisch is verminderd, is het met de gezondheid van de gemiddelde Nederlander ook bergafwaarts gegaan. De supermarkt staat vol met producten die ik onder de categorie ‘eten’ schaar. Ze vullen je buik maar voeden je cellen niet. Brood in plastic zakken met broodverbeteraar, suiker en conserveermiddelen. Soepen uit blik met hormoonverstorende stoffen, vleeswaren met glucosestroop en smaakversterkers, ontbijtkoek met 7 verschillende soorten suiker….

Er zijn steeds meer volwassen met diagnose ADD en ADHD, overgewicht neemt in rap tempo toe en hart- en vaatziekten zijn van de eerste plaats verstoten door kanker. Ik zie een duidelijk verband met voeding. We moeten weer terug naar het voedingspatroon van onze voorouders. Puur en onbewerkt. Dat is ook hoe onze genen het gewend zijn. Ons lichaam snapt de synthetische en chemische bestanddelen die vandaag de dag in onze voeding zitten gewoon niet. Zo ontstaan foutjes in ons systeem en wordt het gros van de mensen steeds ongezonder. Door eenvoudiger en onbewerkt te gaan eten kun je dit omkeren. Daarnaast smaakt echt eten ook gewoon veel lekkerder. Dus alleen voor het genot zou je al voor voeding moeten kiezen in plaats van ‘eten’.

  1. Hebben we het over een trend? Of is er echt iets aan het veranderen?

Gezond eten en leven is absoluut geen trend. De consument wordt steeds mondiger en bewuster van wat hij eet. Meer energie en een goede focus worden steeds belangrijker. Er zijn zoveel mensen die zich vermoeid voelen. Ons lichaam moet dagelijks gevoed worden met bouwstoffen, brandstoffen, vitaminen en mineralen. Supermarktvoedsel bevat lege calorieën, geen voedingsstoffen. Je zult na het eten van een ham/kaas croissant snel weer trek hebben. Na het eten van een supermarkt boterham met jam of hagelslag wil je het liefst een dutje doen, zo’n impact heeft zoiets op je bloedsuikerspiegel. Wanneer je gezonde en onbewerkte voeding eet en de gezondheidsvoordelen ervaart, wil je niet meer anders. Pure voeding boost je concentratie en zorgt voor betere prestaties.

  1. Welk initiatief, welke gebeurtenis, welke innovatie of welke ontwikkeling – klein of groot – van de laatste tijd inspireert jou of houdt jou bezig?

Ik steun de petitie tegen Monsanto. Deze producent van chemicaliën uit Amerika, produceert  genetisch gemanipuleerde zaden en een onkruidverdelger (glyfosfaat) die kankerverwekkend kan zijn voor de mens. Monsanto probeert controle over de zaden te krijgen – en daarmee over de landbouw en de wereldvoedselproductie. 50% van de wereldbevolking bestaat uit boeren. Landbouw bepaalt het aanzien van ons landschap. De toekomst van de landbouw en ons voedsel wordt wereldwijd bedreigd door de multinational Monsanto.

  1. Is er iets met betrekking tot voeding waar jij je boos om kunt maken?

Hormoonverstorende stoffen. In blikjes peulvruchten, bespoten groente en fruit (pesticiden), maar ook in plastic verpakkingen waarin voeding verpakt wordt zit BPA en dit zijn hormoonverstorende stoffen. Chemische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. De overheid in Nederland geeft hierover geen voorlichting. Volgens de minister Volksgezondheid is dit niet nodig. Ik vind dit onbegrijpelijk. Deze stoffen worden in verband gebracht met kanker, stofwisselingsziekten en vruchtbaarheidsproblemen.

  1. Wat vind jij van het concept en/of de visie van WE CANTEEN?

Ik vind het een geweldig concept. Ik ben groot voorstander van vers, onbewerkt en puur eten.
Eten dat dagelijks vers bereid wordt en van een eerlijke bron komt. Dat je het gesprek aan kunt gaan met degene die het eten heeft verbouwd vind ik fantastisch. De werkgever zal het belang van gezonde voeding ook inzien: mensen die vers en onbewerkt eten presteren beter, zitten beter in hun vel en worden minder snel ziek.

 

Over WE CANTEEN

WE CANTEEN werd opgericht door Maaike de Reuver en Charlotte van Leeuwen vanwege hun onvrede over de traditionele Nederlandse bedrijfscatering. In 2013 reeds wonnen zij de award voor “Meest Innovatieve Cateringconcept 2013” tijdens de Misset Catering Awards.

Over D&B The Facility Group

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

Bericht delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stuur mij dit artikel