Hospitality in gebouwen

13-12-2017

Wij leven in een inspirerende tijd. De steden waarin wij leven, zijn in sneltreinvaart aan het veranderen. Bedrijven als Apple, UBER, Snapchat, Deliveroo en Netflix transformeren onze wereld en ons wereldbeeld. De vergrijzing, nieuwe generaties en globalisering hebben grote invloed op de wijze waarop wij leven, werken, leren en spelen. En omdat wij voor een groot deel leven, werken, leren en spelen in gebouwen, zal dat het vastgoed voor altijd veranderen.

Deze column van Sander de Meester verscheen eerder in de tweede editie van Ditt reports.

Kijk naar hoe wij vandaag-de-dag een avondmaaltijd bestellen, een vakantie boeken, een taxi nemen, televisie kijken of nieuwe vriendschappen maken. Onze behoeftes, onze verwachtingen en de wijze waarop wij ons leven inrichten, zijn enorm veranderd. Zelfs in de laatste twee jaar. Wij maken nieuwe keuzes over onze loopbanen en lifestyles en streven naar een betere integratie van onze carrières en onze persoonlijke levensstijl.

Werken en leven worden onderdeel van dezelfde ruimte en tijd. En zeker met de aankomende War-for-Talent zal het kantoor naadloos aansluiting moeten gaan vinden op de verwachtingen, de levensstijl en persoonlijkheid van werknemers. Niet beperkt enkel tot de Millennial of Gen Z. We gaan later dood en we zullen allemaal langer blijven werken. Van de traditionele studie-werk-pensioen fasering van levens, veranderen we naar een minder gestructureerd leven, multi-gefaseerd met een grotere dynamiek. En we hebben steeds meer eisen over de wijze waarop we werken en leven met elkaar integreren.

Het traditionele kantoor met de lange gangen, vele werkkamers of kantoortjes en met een koffiemachine naast de printerruimte is echt voorbij. De bedrijfskantine met lijnbuffet en één portie verpakkingen, want tsja, mensen moeten ook eten, kan echt niet meer. Een receptioniste, die eigenlijk office management taken vervult en daarbij gestoord wordt telkens als een gast binnen komt lopen, auw.

Kantoren zullen plekken moeten worden die inspireren. Waar gesport kan worden, ruimte is voor gezondheid en ontspanning, met goed eten en drinken die niet onderdoet voor binnenstedelijke horeca. Hospitality was enkele jaren geleden nog een nice-to-have. Maar in The NOW Economy zijn we gewend geraakt aan snelle service en levering. En dat verwachten we ook in de werkomgeving. Daarmee is hospitality een absolute must-have geworden voor het moderne kantoor.

Met de versnelling die gaande is in de wereld, is ‘fast execution’ inmiddels de mantra in veel werkomgevingen. Ten gevolge van die versnelling wordt de wendbaarheid van organisaties belangrijker en erodeert een stabiele, meerjarige huurstroom onder invloed van telkens korter wordende huurtermijnen. Er ontstaan nieuwe waarderingsgrondslagen voor vastgoed, want niet langer het gebouw, meer hetgeen in het gebouw gebeurt, zal de waarde van het vastgoed gaan bepalen. Duurzame en flexibele concepten gericht op de beleving, wellbeing en worklife fluency van werknemers worden de belangrijkste drivers van vastgoedwaarde.

Over D&B The Facility Group

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

Bericht delen:

Reacties zijn gesloten.

Stuur mij dit artikel