D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsHoe agile is uw onderneming?

Hoe agile is uw onderneming?

19-02-2015

Ondernemingen die “agile” zijn opereren effectiever, ze zijn wendbaar op het juiste moment en in moeilijke markten. Ze weten steeds opnieuw bronnen aan te boren en kansen te grijpen daar waar andere ondernemingen aarzelen en de slag missen.
De vraag is hoe meet je de “agility” van een onderneming? Dat doe je door te kijken naar de “learning agility” van de medewerkers.

Learning agility is een term die steeds vaker opduikt, maar wat wordt er mee bedoeld?

Agility wordt in het Nederlands vertaald met woorden als behendigheid, beweeglijkheid, wendbaarheid, slagvaardigheid, levendigheid. Als je dan kijkt naar de betekenis van de term “learning agility” dan kom je uit op leerbehendigheid of leervermogen. Het gaat daarbij om het vermogen om bij nieuwe ervaringen snel en flexibel ander, nieuw en effectief gedrag te ontwikkelen. Dat is hard nodig in een wereld die steeds complexer wordt en steeds sneller verandert. Willen organisaties overleven, dan moeten ze mee kunnen veranderen en dat betekent dat er mensen nodig zijn die daarop kunnen inspelen, die flexibel zijn, open staan voor feedback en bereid zijn te leren van wat zich aandient.

Mensen die laag scoren op learning agility zullen zich minder snel aanpassen aan wat de omgeving van hen vraagt, waardoor ze minder goed presteren en waar organisaties vervolgens de nadelige gevolgen van ondervinden. Een hoge mate van learning agility blijkt een goede en nauwkeurige voorspeller te zijn van wie in een organisatie de high potentials zijn. Door daar op in te spelen kun je latent talent boven tafel halen en benutten. Learning agility bij mensen wordt onderverdeeld in vijf dimensies:

 • Mental Agility: in hoeverre kunnen ze out of the box denken, houden ze van complexe problemen en staan ze open voor nieuwe ideeën
 • Results Agility: de mate waarin medewerkers ambitieus zijn en succesvol willen zijn, meer doen dan van hen verwacht wordt en onder druk kunnen presteren
 • Change Agility: in hoeverre zijn ze intrinsiek gemotiveerd om alles te onderzoeken, zijn ze nieuwsgierig naar nieuwe situaties en experimenteren ze graag
 • People Agility: de mate waarin medewerkers constructief zijn naar collega’s, uitgaan van hun goede bedoelingen en samen naar oplossingen willen zoeken
 • Self-Awareness: hoe hoog is het zelfbewustzijn van medewerkers, in hoe verre zijn ze zich bewust van hun sterke en zwakke punten en hoe graag willen ze zichzelf ontwikkelen. Deze dimensie bepaalt of de andere vier versterkt of verzwakt worden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het belangrijk is om eerst op zelfbewustzijn te trainen en coachen. Dit is de basis voor de andere vier dimensies.

Focus Learning & Development bij D&B The Facility Group

Precies dit gegeven bepaalt de keuze van D&B om in onze Learning & Development programma’s te focussen op de ontwikkeling van zelfbewustzijn bij onze mensen. Dit krijgt vorm binnen onze StarClass trainingen en onze Leadership programma’s. Immers willen wij dat onze mensen EPIC zijn – wat staat voor Energy, Inspire, Pure en Connect – dan moet elke medewerker van hoog tot laag zich bewust zijn van wat hem of haar EPIC maakt en hoe ze dit optimaal kunnen inzetten om bij onze opdrachtgevers een 5 Star Experience te creëren.

Energy, Pure, Inspire, Connect

EPIC is veel meer dan een paar kernwaarden die op onze website staan. Het is niet waar wij voor staan, maar wat wij willen zijn, elke dag opnieuw. Mijn ervaring is dat als je aan medewerkers in een willekeurige organisatie vraagt wat hun kernwaarden zijn, ze vaak geen idee hebben. Daarom werken wij eraan om EPIC diep te verankeren in alles wat onze medewerkers en wat wij als D&B doen. Denk aan ons recruitment proces, onze trainingen en ontwikkelingsprogramma’s binnen Learning & Development, ons beoordelingssysteem, maar ook aan de uitstraling van onze D&B website, de interne nieuwsbrief en kleine incentives.

Learning agility: werken aan zelfbewustzijn, nieuwe dingen leren, jezelf pushen, anders naar zaken leren kijken, bewust op zoek gaan naar het onbekende. Zelfvertrouwen hebben bij het aangaan van een nieuwe uitdaging. Hieraan herken je een “agile learner”.
Continue werken aan versterking van dit vermogen, in een sterk competitieve markt, helpt onze medewerkers om te bouwen aan een succesvolle en duurzame loopbaan en het helpt D&B om elke dag opnieuw in te spelen op de wensen van onze opdrachtgevers.

Tetske van Ossewaarde
Senior Manager Learning & Development

Over D&B The Facility Group:

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere ReceptiedienstenFacility Management, Objectbeveiliging, Bedrijfscatering en Schoonmaakdiensten voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen. Ook kunt u bij ons terecht als u op zoek bent naar een facilitaire interim- of projectmanager. Wilt u hier meer over weten klik dan op de desbetreffende link.

Bericht delen:

2 reacties op “Hoe agile is uw onderneming?”

 1. Lizelotte Wijn schreef:

  Hallo Tetske,
  Wat leuk om je op deze wijze weer tegen te komen. Als schrijver van dit interesssante artikel.
  Vanwege een bijeenkomst van BVO, a.s. vrijdag over Learning Agility, was ik me aan het oriënteren op het onderwerp…
  Ik ben ook bezig met verander’kracht’ van mensen (en organisaties).
  En sinds kort ook gecertificeerd Action Learning coach.

  Hartelijke groet,
  Lizelotte Wijn

  • Hallo Lizelotte,

   Dank voor je reactie en mooi als we elkaar kunnen inspireren op dit gebied. Ik zie het als een belangrijke factor om als organisatie in de race te blijven en voor medewerkers om employable te blijven en een lange en leuke loopbaan te hebben.

   Mooie groet,
   Tetske van Ossewaarde
   Senior L&D Manager D&B The Facility Group.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stuur mij dit artikel