D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsHet intelligente gebouw zal snel de standaard zijn voor vastgoed

Het intelligente gebouw zal snel de standaard zijn voor vastgoed

28-08-2017

Natuurlijk, er wordt al enige tijd over gesproken: The Smart Building, The Connected Office of het Intelligente Gebouw. Maar heel eerlijk gezegd, we staan aan het begin van een daadwerkelijk slim kantoor. Desalniettemin, we zijn inmiddels aangekomen op het moment dat er een onomkeerbare versnelling aan komt. En organisaties zoals het Nederlandse Lone Rooftop met haar Position Intelligence Engine (PIE) wijzen ons de weg. 

Dit artikel verscheen tevens op FMM.nl.

Tot voor kort moesten we het doen met de NEN norm voor de oppervlakte van een werkplek en een teampje facilitaire of HRM medewerkers die 3 maal daags een rondje door het kantoor deden om handmatig het aantal werkplekken en de bezetting hiervan te noteren. In alle eerlijkheid: het voelde een beetje als een bos inrennen met een blinddoek om. De voorbeelden van organisaties die meerdere duizenden kantoormeters huren zonder eigenlijk te weten of men die meters wel nodig zal hebben – of juist meer meters – zijn legio.

Relevante data is een must

In een tijd waarin wij ons steeds meer omgeven weten door Big Data en het Internet-of-Things gloort er licht aan de horizon. En omdat de wereld om ons heen in sneltreinvaart verandert, is de behoefte aan relevante data groter dan ooit. Nieuw geïntroduceerde manieren van werken, zoals activity based working en scrum, creëren een geheel nieuwe dynamiek binnen de kantooromgeving en vragen van de omgeving en geboden services om flexibel mee te bewegen met de behoeften en de hartslag van de organisatie.

Internet-of-Things

Naarmate meer apparaten en systemen binnen kantoren geschikt worden om signalen uit te zenden en te ontvangen, raken we ook minder afhankelijk van de vooralsnog relatief dure sensor- en beacontechnologie. En daarmee komt het slimme gebouw binnen handbereik. Zo maakt Lone Rooftop voor haar positiebepaling van personen binnen een gebouw primair gebruik van het reeds aanwezige wifi-netwerk en brengt zij een initiële investering van één of meerdere tonnen euro’s terug naar een fractie van dat bedrag.

Inzicht in het kantoorgebruik

Nu de data ons laat zien hoeveel mensen zich op welk moment waar in het gebouw bevinden, gaan wij begrijpen hoe kantoren gebruikt worden. Wat zijn de populaire werkplekken? En welke werkplekken worden gemeden? Waar vergadert men graag? Hebben de vergaderruimten de juiste capaciteit? Maar ook bijvoorbeeld: Welke dagen is het druk in het gebouw? Is de capaciteit van het restaurant toereikend? Wanneer beginnen mensen aan hun werkdag en hoe vol is het kantoor nog om 5 uur ’s middags?

Lone Rooftop - Building Intelligence

Koppelen met gebouwbeheerinstallaties

Wanneer de organisatie bovenstaande in beeld heeft, dan wordt het mogelijk om diverse gebouwbeheerinstallaties te koppelen aan deze data. De verlichting, verwarming of koeling kunnen aangepast worden op de bezettingsgraad. Maar ook kan men zich voorstellen dat CO2 gehaltes oplopen bij een bepaalde bezetting en additionele frisse lucht wordt aangevoerd naar bepaalde ruimtes. Of liften worden aangestuurd naar behoefte, waardoor wachttijden verkort worden of liften lagere onderhoudskosten behoeven dankzij een meer efficiënte inzet en dus minder slijtage.

Integratie met overige databronnen

In een daadwerkelijk slim gebouw is het denkbaar dat bezettingsdata gekoppeld wordt met andere databronnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toegangsbeheersysteem, mogelijke werkpleksensoren, beacons of een boekingssysteem voor vergaderruimten. Dit draagt niet enkel bij aan de nauwkeurigheid van de data, maar kan deze ook verrijken.

Schoonmaak afstemmen op gebruik

Lone Rooftop - BezettingsdataDe stap naar schoonmaak is binnen het intelligente gebouw snel gemaakt. Nog altijd werkt een groot deel van de schoonmakers in Nederland op basis van een schoonmaakprogramma waarbinnen is aangegeven op welk moment en hoe vaak bepaalde ruimtes schoongemaakt of nagelopen dienen te worden. Bezettingsdata stelt de schoonmaakleverancier in staat om haar activiteiten af te stemmen op het gebruik en de gebruiksintensiteit van bepaalde ruimtes. Op drukke dagen kan extra capaciteit ingepland worden en tijdens vakantieperiodes kan er afgeschaald worden. Wanneer men deze data koppelt met de weersverwachting, dan zou men zelfs kunnen anticiperen op een grotere of kleinere vervuilingsgraad van bijvoorbeeld de algemene ruimten.

Mogelijkheden voor de overige facilitaire diensten

De koppeling met de schoonmaakdienstverlening is snel gemaakt, maar dergelijke data kan ook op andere facilitaire disciplines van grote toegevoegde waarde zijn. Zeker wanneer data uit het verleden ook voorspellende waarde krijgt richting de toekomst. Het cateringaanbod kan nog beter afgestemd worden op bezettingsaantallen, waardoor ‘waste’ mogelijk verminderd kan worden. De beveiliging kan zich preventief positioneren op plekken waar drukte toeneemt, bijvoorbeeld in winkelcentra, musea, vliegvelden of op een universiteitscampus. En aan de receptie kan de bezetting aangepast worden op aantallen bezoekers.

D&B The Facility Group en het intelligente gebouw

Naarmate de inzichten die wij verkrijgen vanuit de beschikbare data toenemen, zal het steeds moeilijker worden om te verklaren waarom nog geen gebruik van dergelijke bronnen gemaakt wordt bij het huren van kantoorruimte, het aanbesteden van facilitaire dienstverlening of het inrichten van de werkomgeving. Het zal niet veel tijd nodig hebben voordat dergelijke data beschouwd wordt als een onmisbaar onderdeel binnen de business case. Veel sneller dan velen van ons verwachten zal het intelligente gebouw de standaard worden voor vastgoed. Dat is natuurlijk enorm relevante stuurinformatie voor de Facility- en Vastgoedmanager. Maar het wordt nog beter. Lone Rooftop is namelijk in een vergevorderd stadium om niet alleen actuele, maar ook accurate voorspellende data op te leveren over het gebruik van de kantoorruimte. Daarmee geraken ineffiency en waste echt tot de verleden tijd. Mede vanwege dit besef staat data gedreven Facility Management hoog op de agenda van D&B The Facility Group.

Over D&B The Facility Group

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere ReceptiedienstenObjectbeveiligingSchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

Bericht delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stuur mij dit artikel