D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsFM & Communicatie. Toekomstmuziek of al aan de orde van de dag?

FM & Communicatie. Toekomstmuziek of al aan de orde van de dag?

30-01-2014

Onlangs betaalde Google $ 3,2 miljard voor Nest Thermostats. Een thermostaat die zich aanpast aan het gedrag van haar gebruikers en het weer. Waarom is dit interessant voor Google? Komt het door de ‘hot new market’ waar Nest zich in beweegt, beter bekend als ‘Connected Home’? Zou dit voor Google voldoende zijn?

The Internet of Things

Nest houdt zich bezig met het ‘Internet of Things’. Het ‘Internet of Things’ is een toekomst waarbij dingen, zoals objecten, apparaten en voertuigen, zelfstandig informatie verzamelen waardoor computers nog beter en sneller informatie kunnen verzamelen en daardoor haarfijn kunnen afstemmen op de wensen, behoeften en kwaliteiten van haar gebruikers. Je ijskast informeert welke producten de houdbaarheidsdatum hebben overschreden, niet meer in de wachtkamer voor de jaarlijkse controle maar een checkup via het internet, verlichting op straten en snelwegen alleen daar waar mensen of voertuigen zijn en een seintje krijgen wanneer je moet vertrekken om op tijd op je afspraak te zijn omdat auto’s met elkaar communiceren. Niet big data, maar bigger data (Mits juist verzameld en geanalyseerd). Erg interessant dus voor een bedrijf als Google.

Zover is het misschien nog niet, maar vandaag de dag gebruiken we al Google Now, betalen we met onze mobiel bij AH to go en heeft Apple iBeacon gelanceerd, waardoor we op basis van onze actuele locatie aanbiedingen ontvangen die passen bij onze interesses. Hedendaagse communicatie, lifelogged en 100% mobiel. Hoe snel het ook zal gaan, de voorspellingen zijn veelbelovend. De markt voor ‘Internet of Things’ is onlangs door McKinsey Global Institute in New York geraamd op een jaarlijkse wereldwijde omzet van $ 2.6 tot $ 6.2 triljoen in 2025. Om te vergelijken, de totale mobiele markt was in 2012 $ 1,5 triljoen.

De impact voor Facility Management

Behalve de discussies rondom privacy- en veiligheidsissues die nu al rondom het ‘Internet of Things’ spelen, zijn de kansen enorm als het gaat om de facilitaire dienstverlening en de hospitality die daar vandaag de dag bijhoort. Neem bijvoorbeeld ‘Bring your own device’. Een fenomeen dat zijn weg aan het vinden is binnen bedrijven. Niet vanwege dit opgelegde beleid, maar juist omdat steeds meer mensen hun device(s) zowel privé als zakelijk gebruiken. Een Blackberry van de baas en een iPhone van privé zal snel tot het verleden behoren. Immers, alles behalve praktisch en efficiënt. Wat vandaag de dag nog een smartphone, een tablet of laptop is, zal binnenkort wellicht een Google Glass of iets anders zijn. Kantoren en gebouwen zullen device, privé en zakelijk onafhankelijk moeten gaan functioneren. Eén identiteit, meerdere devices , lifelogged en 100% mobiel. Voeg daar het ‘Internet of Things’ aan toe en we weten straks precies wanneer een gast arriveert, in welke vergaderzaal hij of zij een afspraak heeft en of de cappuccino gedronken wordt met of zonder suiker. Integratie van communicatie technologieën met de dienstverlening wordt essentieel. Achter de schermen en voor de schermen. Kostenefficiënt en passend bij het merk dat bedrijven (willen) zijn. Beleving wordt steeds belangrijker. Juist als het om het kiezen van een werkgever gaat. Vandaag de dag nog gescheiden disciplines, maar  ICT, Facility en communicatie afdelingen zullen steeds vaker nauw met elkaar moeten gaan samenwerken om de juiste ‘employee & customer intimacy’ te creëren.

D&B Digital – Facilitating your Life

Ook al noemen we het “Internet of Things’, de focus zal op mensen gericht zijn en niet op procedures. Een visie die D&B The Facility Group door middel van haar ‘5 star experience’ concept dagelijks voor haar klanten neerzet. Ondersteunend aan deze ambitie hebben wij D&B Digital opgericht, omdat wij geloven dat de toekomst al is begonnen. D&B Digital. Facilitating your Life.

Floris Beets, Mobile Architect, D&B Digital

Over D&B The Facility Group:

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

Bericht delen:

Reacties zijn gesloten.

Stuur mij dit artikel