D&B TodayAlle HighlightsFacility manager van grote invloed op gezondheid van medewerkers

Facility manager van grote invloed op gezondheid van medewerkers

19-02-2016

Dat medewerkers recht hebben op een ergonomisch werkplek, dat is inmiddels wel doorgedrongen bij werkgevers en facility managers. Maar is de gemiddelde facility manager zich wel bewust van op hoeveel andere momenten hij beslissingen neemt die de gezondheid van zijn collega’s beïnvloeden?

Lees hier de publicatie op facto.nl:  Zet ‘gezonde werkomgeving’ hoog op de agenda.

Stress en voeding zijn enorme beïnvloeders van gezondheid. Zitten is écht ‘het nieuwe roken’. En de aanwezigheid van licht en zuurstof op de werkplek is essentieel voor een gezonde en productieve werkomgeving. Niet voor niets lopen steeds meer werkgevers warm voor het gedachtegoed dat een ‘healing environment’ van grote invloed is op de productiviteit, de gezondheid en het algehele welbevinden van hun medewerkers.

Voeding bepaalt risico op ziekte

Geen maatregel vermindert het risico op ziekten in een dusdanig grote mate als gezonde en gevarieerde voeding. Hoeveel inkopers en facility managers zijn hier écht mee bezig op het moment dat de catering opnieuw wordt aanbesteed? Uiteraard, er is altijd een alineaatje besteed aan de gezondheid van het assortiment, maar nog steeds blijkt bij de overgrote meerderheid van de bedrijfskantines soep geserveerd te worden dat niets meer is dan poeder met water en zijn drinkyoghurt en witbrood in ruime mate beschikbaar. Beste facility manager, weet u wel hoe belangrijk u bent wanneer het om de gezondheid van uw collega’s gaat?

Zitten is het nieuwe roken

Internationaal onderzoek toont aan dat lang zitten (sedentair gedrag) de kans op ziekte en vroegtijdig overlijden vergroot. Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat lang zitten op alle leeftijden toeneemt. Ook op het werk. En daarmee zou de facility manager het tot zijn of haar persoonlijke missie moeten maken om een actievere werkomgeving te creëren. Dat is niet alleen een hele geweldige uitdaging, maar daadwerkelijk een manier om bij te dragen aan de gezondheid van mensen. En hier zijn voldoende mogelijkheden toe. Ga meer naar op activiteit gebaseerd werken en verhoog de mobiliteit van medewerkers binnen het kantoor. Creëer mogelijkheden om staand te werken en te vergaderen. En stimuleer het gebruik van de trap, als dat in uw pand een reële mogelijkheid is.

brain-benefits-exercise1

Stress veroorzaakt lichamelijke klachten

Akoestiek en klimaat staan in de top 5 van ergernissen van veel Nederlandse medewerkers en onderzoek toont aan dat wanneer dit niet in orde is er een directe relatie bestaat met de mate van stress die een persoon ervaart. Stress is één van de belangrijkste veroorzakers van veel voorkomende ‘onschuldige’ lichamelijke klachten, waarvan uit onderzoek blijkt dat tussen de 80 en 90% van gezonde ‘normale’ mensen, één of meer lichamelijke klachten per week heeft.

Eén plant per medewerker verhoogt al de productiviteit

En facility manager, wat vindt u van planten? Weet u dat planten in de werkomgeving niet alleen de sfeer verhogen, maar ook een wezenlijke bijdrage leveren aan gezondere werknemers en een schoner werkklimaat? Ze zuiveren de lucht, verbeteren de gezondheid en akoestiek en zorgen voor aantoonbaar betere prestaties. Ze zijn zelfs in staat om meer zuurstof toe te voegen in de werkomgeving.

Conclusie

Als facility manager bent u daadwerkelijk in staat om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van mensen en het werkplezier en gevoel van welbevinden van medewerkers te verhogen. Gezonde werknemers zitten beter in hun vel, zijn productiever en beschikken over meer energie. Bovendien is ‘het gezonde kantoor’ een belangrijke troef om in de aankomende War-for-Talent het verschil te maken en toptalent aan uw organisatie te verbinden. Ons advies aan u: plaats gezondheid in de werkomgeving in de top drie van uw facilitaire agenda.

Over D&B The Facility Group:

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere ReceptiedienstenFacility Management, Objectbeveiliging, Bedrijfscatering en Schoonmaakdiensten voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen. Ook kunt u bij ons terecht als u op zoek bent naar een facilitaire interim- of projectmanager. Wilt u hier meer over weten klik dan op de desbetreffende link.

Bericht delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stuur mij dit artikel