D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsFacility management speelt prominente rol bij aantrekken toptalent

Facility management speelt prominente rol bij aantrekken toptalent

04-09-2017

CEO’s wereldwijd zien als grootste bedreiging voor de groei van hun organisaties schaarste op de arbeidsmarkt. Ook in Nederland zal het herstel van de economie en de toenemende internationalisering de concurrentie op de arbeidsmarkt fors doen toenemen. Combineer dat met de vergrijzing en de gloednieuwe flexwet en je hebt de ingrediënten voor een ware War-for-Talent. Waar voorheen Human Resources Management de kartrekker was bij het aantrekken en behouden van talent, gaat vandaag de dag het facilitair management een steeds prominentere rol spelen.

Dit artikel verscheen tevens op FMM.nl.

Nieuwe tijden, nieuwe behoeften

Dankzij nieuwe technieken en het internet zijn wij gewend geraakt aan snelle service en levering. Nieuwe manieren van werken leiden ertoe dat de werkomgeving niet langer enkel een werkplekomgeving is, maar tevens een omgeving om mensen te ontmoeten, te vergaderen, samen te werken en klanten en gasten te ontvangen. Bovendien hechten nieuwe generaties aan andere zaken dan eerdere generaties. Ze willen flexibeler kunnen werken, rekenen op snelle technologie en – was hospitality voorheen nog een nice-to-have – inmiddels rekenen kantoorgebruikers op de dienstbereidheid en de continue drang naar klanttevredenheid als onderdeel van een werkomgeving. Ze kiezen voor een werkomgeving waarin zij uitgedaagd en geïnspireerd worden, een bijdrage kunnen leveren aan de bedrijfsdoelstellingen en met mensen in aanraking komen die gelijkgestemd zijn. Een omgeving waarin verantwoorde, relevante en succesvolle keuzes gemaakt worden. En een omgeving welke aansluit op het eigen privé leven.

Human Resources als commodity

Voorheen speelde de afdeling Human Resources Management (HRM) een sleutelrol bij het aantrekken, behouden en ontwikkelen van nieuw en aanwezig talent. De nieuwe generatie scoort echter hoger dan iedere generatie op ondernemerschap en omgevingsbewustzijn. Ze beschikken over een hoog adaptief vermogen en de generatie verlangt hetzelfde van hun werkgevers. De Generatie-Y is niet onder de indruk van multinationals met grote namen, traineeprogramma’s en ze hebben geen behoefte aan een eindejaar gesprek. Zij zoeken naar inspirerende werkgevers. Werkgevers die een omgeving bieden waarin ruimte is om mee te denken en een bijdrage te leveren aan het grotere geheel. Werkgevers met uitstekende faciliteiten en snelle technologische ondersteuning. Werkgevers die maatschappelijk verantwoord hun business draaien en die dagelijks bezig zijn met employee satisfaction. Met een werkomgeving die flexibel, inspirerend en gezond is.

Nuon kiest voor D&B The Facility Group

De beleving in de werkomgeving

En dan komt facility management om de hoek kijken. Een inspirerende werkomgeving met een flexibel werkplekconcept en uitstekende service blijkt enorme waarde op te leveren. Bij het aantrekken en behouden van toptalent, maar ook omdat de werkomgeving een grote invloed heeft op het organisatie-imago, de productiviteit en gezondheid van medewerkers en de algehele tevredenheid van medewerkers. Het is dan ook niet raar dat onder invloed van met name bovenstaande ontwikkelingen de toonaangevende organisaties zich beseffen dat het roer om moet. Er ontstaan steeds meer kantoren met een inspirerende ontvangstomgeving en een open atrium dat bijdraagt aan de verbindingen in het kantoor. Met een bibliotheek, een gym en diverse horeca outlets. Met schitterende werkplekconcepten die vormgegeven zijn rondom ontmoetingsplekken, collaboration rooms, break out areas en vergaderruimten waarbij innovatieve interieuroplossingen, visueel plezier, commercieel belang en activity based working op sublieme wijze samengaan. Daar komt bij dat het kantoor ook zeer duurzaam is. Met gebruikmaking van veel natuurlijke en gerecyclede materialen, gezonde productingrediënten en -toepassingen en soms zelf de aanleg van (binnen)tuinen ruikt het er zelfs gezond. Talent en aankomend talent struikelen over elkaar om in een dergelijke omgeving – zoals bijvoorbeeld bij Google – een baan te scoren. Het kantoor wordt één en al beleving en inspiratie.

Facility management bindt talent

Steeds meer laten we de open werkplek van HR links liggen en vragen facility management een kantoor te creëren dat talent aantrekt, bindt en inspireert. Een fantastisch werkplekconcept, diverse horeca, uitstekende vergaderfaciliteiten en ruimtes om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Een kantoor met uitstekende services verleend door heldere en gastgerichte professionals welke het talent in staat stellen om privé en zakelijke behoeften te combineren. Kinderopvang, sportfaciliteiten, take-away maaltijden voor thuis en boodschappen services. Biologisch eten en verse producten, net als thuis. De mogelijkheid tot Bring-Your-Own-Device en de mogelijkheid om via een servicedesk de lease auto te bestellen, maar ook om kaartjes voor een concert of theatervoorstelling te reserveren.

D&B The Facility Group ontwikkelt security app

Tot slot

De manier waarop wij werken is in een sneltreinvaart aan het veranderen. We staan aan de vooravond van een nieuwe tijd. Nieuwe generaties, nieuwe manieren van werken en de aankomende War-on-Talent dagen ons uit om veel verder te gaan dan het kantoor en de serviceconcepten waar wij bekend mee zijn. Het kantoor is niet langer de plek waar iemand heen komt enkel om te werken. Het wordt een plek waar het talent van de toekomst wil werken, waar we heen gaan om elkaar te ontmoeten, geïnspireerd te worden en ideeën uit te wisselen. Ieder toonaangevend kantoor dat nu en in de toekomst talent aan zich wil binden, behoeft een fantastisch belevingsconcept: uitstekende services, uitmuntende faciliteiten, fantastische werkplekconcepten en een getalenteerde hospitality staff die gezamenlijk een unieke gast- en medewerkersbeleving opleveren. Waar voorheen HRM een sleutelrol speelde bij het aantrekken, behouden en ontwikkelen van nieuw en aanwezig talent, is deze nieuwe tijd van het facility management. Nog nooit was facility management in staat om een dusdanig betekenisvolle rol te spelen bij het behalen van de core doelstellingen van organisaties.

Over D&B The Facility Group

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

Bericht delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stuur mij dit artikel