D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsFacility Management: Investeren in een duurzaam personeelsbestand

Facility Management: Investeren in een duurzaam personeelsbestand

18-04-2016

Het Facility Management is zich nog maar nauwelijks bewust van de bijdrage die zij kan leveren aan de gezondheid en het welzijn van medewerkers op kantoor. Laat staan dat zij zich realiseert dat investeren in gezondheid om tot een duurzaam personeelsbestand te komen een significante impact heeft op de toekomst van de organisatie.  

Twee wereldwijde trends vormen samen een vicieuze cirkel van slinkende arbeidscapaciteit en productiviteit. Aan de ene kant dreigt er een ernstig tekort aan geschikt talent op de arbeidsmarkt. Voor West-Europa alleen wordt in 2030 al een gat van 45 miljoen medewerkers voorspeld. Aan de andere kant laat de huidige arbeidspopulatie als geheel een afnemende productiviteit zien, omdat we te maken hebben met een verouderende beroepsbevolking, waarbinnen chronische ziektes vaker voorkomen. Zo waren ook de conclusies van het World Economic Forum – in samenwerking met de Boston Consulting Group – enkele jaren geleden.

Werkgevers bevinden zich in de unieke positie dat zij de gezondheid en het welzijn van hun personeelsbestand positief kunnen beïnvloeden via de werkomgeving en dat dergelijke initiatieven eveneens een antwoord zouden kunnen vormen op de uitdagingen die er liggen m.b.t. de teruglopende productiviteit. Werknemers kunnen langer gezond blijven, waarmee de directe correlatie tussen een verouderende workforce en chronische ziektes doorbroken kan worden. Tegelijkertijd spelen dergelijke initiatieven een belangrijke rol bij het aantrekken en behouden van talent.

Zo blijkt dat chronische ziektes gereduceerd kunnen worden door in de werkomgeving de vier belangrijkste, onderliggende gedragsfactoren te adresseren: Roken en alcoholgebruik, een tekort aan beweging en een ongezond eetpatroon. Een gezondheids- en welzijnsprogramma in de werkomgeving waarbij HRM, Facilitair en het Management samen optrekken heeft in de afgelopen al veelbelovende resultaten laten zien. Bovendien kunnen dergelijke welzijnsinitiatieven krachtige middelen zijn bij het aantrekken en behouden van talent. Een onderzoek onder 30.000 medewerkers in 15 landen toonde reeds een krachtige correlatie aan tussen medewerkers die hun organisatie typeren als een voorvechter van gezondheid en welzijn en hun intentie om zich langere tijd aan de organisatie te verbinden (World Economic Forum, 2010).

Niet voor niets lopen steeds meer werkgevers warm voor het gedachtegoed dat een ‘healing environment’ of ‘workplace wellness’ van grote invloed is op de productiviteit, de gezondheid en het algehele welbevinden van hun medewerkers. Dus, Facility Managers van Nederland. Ons advies aan u: plaats gezondheid en welzijn in de werkomgeving in de top drie van uw facilitaire agenda. Uw CEO en collega zullen u er dankbaar voor zijn.

D&B WHO healthy worplace model

Bron: World Health Organization. Healthy workplaces a model for action.

Over D&B The Facility Group

D&B The Facility Group wil – met haar dienstverlening – een bijdrage leveren aan de wijze waarop mensen zich voelen. Mensen die goed in hun vel zitten, zijn gelukkiger. En gelukkige medewerkers hebben meer energie, zijn gezonder en presteren beter. Zo focust bijvoorbeeld We Canteen – het bedrijfscateringconcept van D&B – zich op het aanbieden van een continu variërend etensaanbod, gemaakt en geserveerd door lokale ondernemers en bereid met verse, gezonde en lokaal ingekochte ingrediënten.

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

 

Bericht delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stuur mij dit artikel