D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsFacility management: het nieuwe HR

Facility management: het nieuwe HR

04-10-2012

Talent wil werken in een inspirerende werkomgeving

CEO’s wereldwijd zien als grootste bedreiging voor de groei van hun organisaties schaarste op de arbeidsmarkt. Ook in Nederland gaat vergrijzing zorgen voor een uitstroom van arbeid welke niet aangevuld wordt door de beperktere aanwas van jong talent. Waar voorheen Human Resources Management de kartrekker was bij het aantrekken en behouden van talent, gaat vandaag de dag het facility management een prominente rol spelen.

Human Resources als commodity

Voorheen speelde de afdeling Human Resources Management (HRM) een sleutelrol bij het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent. Talent en development programs, trainee ships en beloningspakketten moesten de weg naar het hart en de ambitie van waardevol talent effenen. Dergelijke initiatieven vormen inmiddels onderdeel van de vaste tool set van organisaties en maken in de ogen van de jongere generaties niet langer het verschil.

Nieuwe tijden, nieuwe behoeften

Nieuwe generaties hechten aan andere zaken. Niet vreemd, gezien de snel veranderende omgeving waarin wij leven en werken. Zij scoren hoog op ondernemerschap en blijken verrassend omgevingsbewust te zijn. Ze zijn goed geïnformeerd over maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen en verwachten de eigen visie, waarden en normen in hun werkomgeving gespiegeld te zien. Ze kiezen voor een werkomgeving waarin zij uitgedaagd en geïnspireerd worden, een bijdrage kunnen leveren aan de bedrijfsdoelstellingen en met mensen in aanraking komen die gelijkgestemd zijn. Een omgeving waarin verantwoorde, relevante en succesvolle keuzes gemaakt worden. En een omgeving welke aansluit op het eigen privé leven.

De beleving van het kantoor

En dan komt facility management om de hoek kijken. Niet langer is het zo dat wij op kantoor aanwezig moeten zijn om te kunnen werken. Onze iPhones, tablets, lap tops, video-conferencing oplossingen en mogelijkheden tot online, webbased of in de cloud te werken, zorgen ervoor dat wij anytime, anywhere kunnen werken. Steeds vaker kunnen wij onze eigen werktijden bepalen. Die wens is ook sterk aanwezig bij de nieuwe generaties. Sterker nog, er ontstaat ook een behoefte om zelf te bepalen waar wij werken. Kantoren zijn immers saai en inspiratieloos.

Facility management bindt talent

Steeds meer laten we de open werkplek van HR links liggen en vragen facility management een kantoor te creëren dat talent aantrekt, bindt en inspireert. Een fantastisch werkplekconcept, diverse horeca, uitstekende vergaderfaciliteiten en ruimtes om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Een kantoor met uitstekende services verleend door heldere en gastgerichte professionals welke het talent in staat stellen om privé en zakelijke behoeften te combineren. Kinderopvang, sportfaciliteiten, take-away maaltijden voor thuis en boodschappen services. Biologisch eten en verse producten, net als thuis. De mogelijkheid tot Bring-Your-Own-Device en de mogelijkheid om via een servicedesk de lease auto te bestellen, maar ook om kaartjes voor een concert of theatervoorstelling te reserveren.

Ter conclusie

Waar voorheen HRM een sleutelrol speelde bij het aantrekken, behouden en ontwikkelen van nieuw en aanwezig talent, is deze nieuwe tijd van het facility management. Nog nooit was facility management in staat om een dusdanig betekenisvolle rol te spelen bij het behalen van de core doelstellingen van organisaties.

Sander de Meester, Director Marketing & Communications D&B The Facility Group.

Over D&B The Facility Group:

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

Bericht delen:

Reacties zijn gesloten.

Stuur mij dit artikel