D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsEen goed FM concept kan geluk op kantoor vergroten

Een goed FM concept kan geluk op kantoor vergroten

04-07-2016

Steeds meer organisaties denken strategisch na over hoe men facility management inzet om tot een werkomgeving te komen die past bij de organisatiedoelstellingen en een antwoord formuleert op actuele vraagstukken: vitaliteit, een duurzaam personeelsbestand en de War-for-Talent.

Dit artikel is eerder verschenen in de Facility Management editie van MT.

Twee wereldwijde trends vormen samen een vicieuze cirkel van slinkende arbeidscapaciteit en productiviteit. Aan de ene kant dreigt er een tekort aan geschikt talent op de arbeidsmarkt. Voor West-Europa alleen wordt in 2030 al een gat van 45 miljoen medewerkers voorspeld. Aan de andere kant laat de huidige arbeidspopulatie als geheel een afnemende productiviteit zien. We hebben te maken met een verouderende beroepsbevolking, waarbinnen chronische ziektes vaker voorkomen. “Facility management is in staat om op beide onderwerpen haar bijdrage te leveren,” aldus Jan-Willem de Bruijn, COO van D&B The Facility Group.

War-for-Talent

De werkomgeving heeft grote invloed op de werkbetrokkenheid en het algehele welbevinden van werknemers. Tegelijkertijd blijkt de werkomgeving van grote invloed op het aantrekken van talent. Talent wil flexibel werken, rekent op snelle technologie en een hoge klantbeleving als onderdeel van een werkomgeving. Nieuwe generaties willen uitgedaagd en geïnspireerd worden en onderdeel zijn van een omgeving waarbinnen verantwoorde keuzes gemaakt worden. Steeds meer kantoren worden vormgegeven rondom beleving en inspiratie. “Het is cruciaal voor het aantrekken en behouden van talent dat de werkomgeving aantrekkelijk is, met goede services, uitstekende faciliteiten en een flexibel werkplekconcept met ruimte voor laagdrempelig overleg. Een omgeving die aansluit op de persoonlijkheid van het talent. Dat noemen wij A-Great-Place-To-Be,” licht De Bruijn toe.

Vitaliteit

Werkgevers bevinden zich in de unieke positie dat zij de gezondheid en het welzijn van hun personeelsbestand positief kunnen beïnvloeden via de werkomgeving. Bijvoorbeeld via gezonde en gevarieerde voeding, de creatie van een actievere werkomgeving waarbinnen sedentair gedrag verminderd wordt en met het nemen van akoestische en klimatologische maatregelen om stress te reduceren. Dergelijke initiatieven vormen tevens een antwoord op de uitdagingen die er liggen m.b.t. de teruglopende productiviteit. Werknemers kunnen langer gezond blijven, waarmee de directe correlatie tussen een verouderende workforce en chronische ziektes doorbroken wordt. Chronische ziektes kunnen worden gereduceerd door in de werkomgeving de vier belangrijkste, onderliggende gedragsfactoren te adresseren: roken en alcoholgebruik, een tekort aan beweging en een ongezond eetpatroon. Een gezondheids- en welzijnsprogramma in de werkomgeving waarbij het facility management samen optrekt met HRM en directies heeft in de afgelopen jaren al veelbelovende resultaten laten zien. Nog nooit was facility management in staat om een dusdanig betekenisvolle rol te spelen bij het behalen van de core doelstellingen van organisaties.

geluk met D&B The Facility Group 1

Over geluk

D&B The Facility Group heeft zich als doel gesteld een significante bijdrage te leveren aan het creëren van werkomgevingen waarbinnen mensen beter in hun vel zitten. Want gelukkige werknemers hebben meer energie, zijn productiever en presteren beter. Zij ontdekken gemakkelijker hun talenten, delen eerder hun ideeën en gaan eenvoudiger relaties aan. “Dat is waar wij ons steentje aan willen bijdragen, want het is van onschatbare waarde… Voor henzelf, het bedrijf en de maatschappij,” zo sluit Jan-Willem de Bruijn af.

Over D&B The Facility Group

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

Bericht delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stuur mij dit artikel