D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsDigitalisering als aanjager van duurzaamheid

Digitalisering als aanjager van duurzaamheid

20-11-2015

Ramon Freriks D&B The Facility Group

Door: Ramon Freriks, Manager D&B Digital.

De trein van de digitalisering dendert met een noodvaart door. Geen enkele omgeving ontkomt hier aan. Niet binnen B2B. Niet binnen B2C. En dus ook niet in de kantooromgeving. Hier liggen geweldige kansen voor dienstverleners, technische leveranciers, maar ook de bekende grote technologie bedrijven. Binnen kantooromgevingen spelen drie belangrijke onderwerpen: Duurzaamheid, productiviteit van de facilitair dienstverlener en kwaliteit van de kantooromgeving. Hoe raakt digitalisering deze onderwerpen? En hoe dragen deze onderwerpen bij aan de algehele beleving in kantoren? In dit blog ga ik dieper in op het eerste onderwerp: Digitalisering als aanjager van duurzaamheid.

Een vergaderzaal verwarmen en verlichten welke de hele dag niet wordt gebruikt. Het licht vol aan op een klaarlichte midzomer dag. Wanneer één medewerker beslist om over te werken het hele pand blijven verwarmen en verlichten… Helaas gebeurt dit nog altijd op grote schaal binnen kantooromgevingen. En dat is natuurlijk verre van duurzaam.

Connected Home

Bij ons thuis echter zijn wij al veel verder. De technische oplossingen om ons huis slimmer en duurzamer te maken schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo heeft Nest Labs bijvoorbeeld – met haar slimme thermostaat – een vliegende start gemaakt. Zij is inmiddels uitgegroeid tot een open platform waar, behalve een thermostaat, tientallen andere slimme apparaten aan gekoppeld kunnen worden. De data wordt vervolgens verzameld binnen het Nest Device en leert deze over de kenmerken van je huis, van de voorkeuren van de mensen die erin wonen en de invloeden van buitenaf, zoals het weer. Hierdoor is Nest in staat om je huis bijvoorbeeld enkel te verwarmen als dat nodig is, en energiezuinig met elektriciteit en gas om te gaan. Dit alles is overigens ontwikkeld met de hulp van de 3,2 miljard dollar die Google in Nest Labs heeft gestoken. De hoogte van dit bedrag geeft aan hoezeer Google in deze ontwikkeling gelooft.

Connected Office

Wat thuis kan, kan natuurlijk ook op kantoor. Kantoorgebouw The Edge in Amsterdam is hier het bewijs van: The Edge is het eerste gebouw dat gebruik maakt van het Connected Lighting systeem van Philips. Dit systeem biedt medewerkers de mogelijkheid om het klimaat en de verlichting van hun werkplek te reguleren door middel van een applicatie op hun smartphone. Door de camera van je telefoon op de lamp boven je werkplek te richten, weet het gebouw waar je bent en welke lichten te dimmen en welke werkplek te verwarmen. Tevens stemt het gebouw de lichtsterkte automatisch af op de hoeveelheid zonlicht. Dat realiseert een aanzienlijke energiebesparing t.o.v. een kantoor zonder dit systeem. Een geweldige stap in de goede richting, maar er is nog zoveel meer mogelijk.

Smart Office

Een kantoor dat leert van zijn gebruikers en in staat is om op basis van het gedrag en de locatie waar iemand zich bevindt conclusies te trekken, is de logische volgende stap. Bijvoorbeeld: Jij hebt in je slimme kantoor in Amsterdam om 14:00 uur een vergaderzaal geboekt. Omdat jij op die dag de enige bent die gebruik zal maken van deze vergaderzaal is de zaal om 13:00 uur nog onverwarmd en onverlicht. Op dat moment, ruim een kwartier voordat de zaal automatisch zal worden verwarmd, checkt het kantoor jouw actuele locatie. Blijk jij op dat moment niet op kantoor te zijn, maar op een dusdanige afstand dat het onwaarschijnlijk is dat je om 14:00 uur de vergaderzaal in gebruik zal nemen, stuurt het kantoor je een berichtje om te checken of de meeting wel door zal gaan. Ga je het niet halen of geef je aan dat je later bent? Dan past het kantoor dit direct aan in de agenda en wordt het verwarmen stopgezet of uitgesteld.

Impact

Dit soort slimme oplossingen zullen een gigantische impact gaan maken op de duurzaamheid van een kantoor. Nooit meer een afdeling of vergaderzaal verwarmen en verlichten waar niemand zich bevindt. Het no-show probleem binnen vergaderzalen is in één klap opgelost. Hierdoor zal de bezettingsgraad volgens de agenda omlaag gaan en het daadwerkelijke gebruik van de vergaderzalen omhoog. Met als gevolg: blije medewerkers en een succesvolle Facility Manager die zichzelf op de kaart zet binnen de organisatie. Helaas is het op dit moment economisch nog niet haalbaar om deze oplossingen in alle kantoorgebouwen te installeren.

Tot slot

De marketingwaarde voor Philips om de innovatieve technologie te leveren voor het ‘voorbeeld kantoor’ The Edge was waarschijnlijk groot genoeg om in te investeren. Ik verwacht echter niet dat Philips dit bij een tweede of derde pand ook nog zal doen, en daarmee is deze oplossing vooralsnog onbetaalbaar. Het is echter een kwestie van tijd voordat een grote tech organisatie de meerwaarde van deze technologie inziet. En dan kan het ineens ongelooflijk snel gaan. In dat geval zal het ruilen worden: Geweldige tools in ruil voor heel veel data en een klein beetje privacy.

Volgende week meer over digitalisering als aanjager van productiviteit binnen facilitaire dienstverlening.. Stay tuned…

Over D&B The Facility Group

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

 

 

Bericht delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stuur mij dit artikel