D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsDe robot stapt uit zijn kinderschoenen

De robot stapt uit zijn kinderschoenen

29-03-2021

Het is 1 maart, een voor deze tijd rustige dag in het World Trade Center Amsterdam. Twee robots zoeken zacht zoemend hun weg over het marmer van één van de centrale hallen. Een groepje mensen, waaronder Sander Borggreve en Elmer Engel van D&B, bekijken de mechanische bewegingen nauwlettend. Engel, General Manager Cleaning, is kritisch. Ook omdat hij als gebruikelijk een scherp oog heeft voor de menselijke maat in de schoonmaak.

Innovatie als middel, niet als doel

Elmer Engel - D&B Cleaning

“Begrijp mij niet verkeerd. Ik ben een groot voorstander van innovatie in onze branche, maar niet ten koste van alles. De kwaliteitsbeleving én het welzijn van mijn medewerkers staan voorop”, zegt Engel. Zo heeft D&B 4 jaar geleden de Smart Building Technology van Essity, Easycube geïntroduceerd bij het WTC. Deze techniek registreert nauwkeurig welke ruimtes worden gebruikt en geeft exact aan wanneer het toiletpapier en vouwhanddoeken vervangen moet worden in de sanitaire ruimte. De schoonmaakactiviteit wordt zo real-time aangepast op de echte vervuiling. “Zo zorgen wij ervoor dat onze schoonmakers efficiënt en nuttig werk doen. Ze halen er meer voldoening uit. En hebben tijd over om de puntjes op de i te zetten. En dát is nu precies het verschil tussen voldoende – en topkwaliteit dienstverlening. Zeker nu kantoren flexibeler gebruikt worden is het belangrijk om de traditionele schoonmaakprogramma’s los te laten. We willen zo efficiënt mogelijk meebewegen met de steeds sneller veranderende omstandigheden”, aldus Engel.

Toegevoegde waarde voor kwaliteitsbeleving

Engel heeft nooit veel affiniteit gehad met robots. Ze gingen stuk of bleven te lang op de verkeerde plekken rondjes draaien. En echt goed schoonmaken deden ze ook niet. “Op kantoor hadden we de robotjes die we testten namen gegeven van twee collega’s. Ik kan je vertellen dat de prestaties van de robots niet goed afstraalden op de reputatie van de collega’s”, grapt Engel. Bij de hospitality- en security bedrijven van D&B speelt dezelfde discussie. “Zolang we niet overtuigd zijn van de toegevoegde waarde voor de kwaliteitsbeleving zullen we robots niet inzetten. Ook niet als dat media-aandacht zou opleveren”, zegt Sander Borggreve, Facility Manager voor het WTC Amsterdam.

Ecobots van Groveko

Maar vandaag zijn Engel en Borggreve toch zeer enthousiast over wat de volledig autonome Ecobot modellen van D&B’s partner Groveko laten zien. Eén robot zou zelfs zelfstandig de lift kunnen nemen omdat deze met een betreffend lift systeem kan communiceren. De robots laden zichzelf op en kunnen het gebruikte water zelfstandig verversen. Ze dragen indien gewenst de controle over aan de mens. Voor Engel is het belangrijk dat zijn medewerkers ondersteuning krijgen op het ergonomisch vlak. Schoonmaken is nu eenmaal een zwaar lichamelijk beroep. Met name het handmatige schrobben en stofzuigen eisen vaak hun tol. Hoe mooi is het dat dit werk grotendeels uit handen genomen kan worden. De schoonmakers kunnen zich dan concentreren op aspecten die steeds belangrijker zijn geworden. Bijvoorbeeld het ontsmetten van werkplekken en oppervlakten met een hoge contactfrequentie. En dat is maatwerk. Een ander voordeel is dat oudere werknemers langer hun taken kunnen uitvoeren in de rol van robot-operator. Engel: “En dat komt de duurzame inzetbaarheid van onze mensen ten goede. Een win-win situatie. Voor onze opdrachtgevers, onze mensen en de maatschappij. We merken dat robots de ontwikkelfase voorbij zijn. Ze zijn uit de kinderschoenen gestapt. Op deze manier willen wij voorop lopen in de toepassing van robots.”

Bekijk hier het filmpje van de Groveko robots in WTC Amsterdam:

Lees hier meer over de Groveko robots die D&B inzet.

Over D&B The Facility Group:

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt een breed palet aan diensten voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen met als doel een beleving te creëren die positief bijdraagt aan hoe mensen in hun vel zitten. Want gelukkigere mensen presteren beter. Wilt u hier meer over weten klik dan op de desbetreffende link.

Of neem contact op met:

Sander Bon
Elmer Engel
General Manager D&B Cleaning
06 52 80 70 21

Bericht delen:

Reacties zijn gesloten.

Stuur mij dit artikel