D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsD&B The Facility Group zet grote stap op lange weg naar pay-per-use schoonmaakpropositie

D&B The Facility Group zet grote stap op lange weg naar pay-per-use schoonmaakpropositie

26-04-2018

D&B The Facility Group laat samen met Tork bij het World Trade Center Amsterdam zien dat de inzet van technologie een enorme bijdrage kan leveren aan een intelligente schoonmaakdienstverlening. Het World Trade Center in Amsterdam is het eerste kantorencomplex in Europa waar op een dergelijke schaal ‘slim’ schoongemaakt wordt.

Plaatsen van sensoren

Begin 2016 startte D&B een pilot in World Trade Center Amsterdam (WTC) waarbij de inzet van technologie moest leiden tot een efficiëntere schoonmaakdienstverlening met behoud van de hoge klanttevredenheid die er onder de huurders en bezoekers van het WTC was. Samen met Marcel Kolkman (Tork) en Sander Borggreve (WTC) zorgde Elmer Engel, Manager Operations bij D&B, ervoor dat Tork in één van de negen torens van het kantorencomplex de IoT-oplossing van Tork EasyCube™ plaatste in de sanitaire ruimtes.

Genereren van data

De personentellers in de sanitaire ruimtes en de sensoren in de aanwezige toiletpapier- en handdoekdispensers genereerden een schat aan data. En dat leidde tot nieuwe inzichten en ideeën bij het betrokken management. De schoonmakers kregen tablets op de schoonmaakwagens en bekwaamden zich met behulp van coaching in het snel en optimaal benutten van het Tork Easy Cube systeem, dat vanaf dat moment de schoonmakers op urgentie per ruimte is gaan sturen.

Data-driven schoonmaak

Het vullen van de dispensers vond plaats op basis van de real time voorraad en de vervuilingsgraad werd gekoppeld aan de aantallen bezoekers van de sanitaire ruimtes. Het team gebruikte de data uit de personentellers en verrijkte deze door de schoonmakers de mogelijkheid te geven om middels smileys aan te geven hoe zij de toiletruimtes aantroffen bij vastgestelde aantallen bezoekers: De quick-check. Reikend van eigenlijk nog ‘best schoon’ tot ‘ernstig vervuild’. Niet elke gebruikersgroep is hetzelfde, en op basis van historische data kan per sanitaire ruimte vastgesteld worden bij welke hoeveelheid bezoekers een reiniging wenselijk is.


Hoe werkt de technologie?

In alle vouwhanddoek- en toiletpapier-automaten zitten sensoren die het verbruik constant monitoren. Ruim voordat er leegstand ontstaat, kan een schoonmaker – met behulp van een tablet – anticiperen op het verbruik per sanitaire groep. Leegstand is daardoor praktisch onmogelijk. Ook zijn de sanitair groepen voorzien van personentellers die aangeven hoeveel toiletbezoeken er plaatsvinden gedurende de dag. Per toiletgroep weten we hoe snel deze vervuilt, omdat de schoonmaker doorlopend door middel van ‘’smileys’’ beoordeelt hoe de vervuilingsgraad per sanitaire groep is. Op basis daarvan wordt bepaald na hoeveel bezoekers een toiletruimte aan reiniging toe is.

D&B Cleaning Technologie

 

Resultaatgericht schoonmaken

Het schoonmaakcontract dat D&B heeft met WTC Amsterdam is een resultaatgericht contract. Om de output norm te kunnen garanderen, was het voorheen noodzakelijk om twee- tot viermaal daags op gezette tijdstippen de sanitaire ruimtes te controleren en – indien wenselijk – schoon te maken. De samenwerking met Tork maakte het mogelijk voor D&B om haar dienstverlening af te stemmen op het daadwerkelijke gebruik. Leegstand van dispensers is verleden tijd en het gebruik van de diverse ruimtes is opeens in beeld. “Voorheen waren we eigenlijk blind”, zegt Sander Borggreve, Facility Manager van het WTC. “Nu kunnen we reageren op wat wij in het gebouw zien gebeuren. Wanneer een huurder in het WTC een event heeft gepland waar 150 relaties aanwezig zijn, zien we dankzij de people counters dat de bezoekersfrequentie in bepaalde sanitaire ruimten opeens sterk toeneemt. Daar kunnen we met onze schoonmaak nu in real time op acteren.”

“De openheid, bereidwilligheid en nieuwgierigheid van D&B hebben er – zonder twijfel – toe geleid dat er met een verandering van werkwijze een geweldig gezamenlijk resultaat geboekt is”.

~ Marcel Kolkman van Tork

Succes

De resultaten van data gestuurd schoonmaken door de schoonmakers van D&B waren dusdanig succesvol dat inmiddels alle torens van het World Trade Center Amsterdam uitgerust zijn met de technologie van Tork EasyCube™. Alle 349 sanitaire ruimtes in het WTC zijn voorzien van personentellers en 522 dispensers bevatten sensoren. Daarmee is WTC Amsterdam het eerste kantorencomplex in Europa waar op een dergelijke schaal ‘slim’ schoongemaakt wordt. En dat gaat niet onopgemerkt. Diverse organisaties vanuit heel Europa hebben reeds een referentiebezoek aan het Amsterdamse World Trade Center gebracht om de slimme schoonmaakpropositie aan het werk te zien.

Snijden in ‘eigen vlees’

We spreken met Edo den Hertog, COO van D&B The Facility Group. “Wij zien dat de inzet van technologie ons effectiever maakt, een hogere klanttevredenheid oplevert en dat onze schoonmakers zich meer gewaardeerd voelen”, aldus Den Hertog. “En ja, wij hebben uren teruggegeven aan het WTC. Want we kunnen met minder uren realiseren hetgeen we hebben afgesproken. En dat is positief. Het is niet de korte termijn winst die de continuïteit van ons bedrijf bepaalt, maar de waarde die wij over de lange termijn voor onze opdrachtgevers creëren.”

“Een hoogtepunt in dit project vormt voor mij de bereidheid van D&B om in eigen vlees te snijden om tot een betere, slimmere propositie te komen”.

~ Sander Borggreve van WTC

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

“Als wij kijken naar de schoonmaakmarkt, dan zien wij dat men de prestatiedruk enorm heeft laten oplopen”, zo vertelt Elmer Engel. “Nadenken moesten schoonmakers zeker niet, daar hadden ze de tijd niet voor. Ze moesten presteren op een soort norm van 1m² per 30 seconden. D&B is daar nooit in mee gegaan”. In de schoonmaakmarkt werken veel schoonmakers met een schoonmaakprogramma of een outputnorm. In beide werkvormen is het van belang om op gezette tijden de sanitaire ruimtes na te lopen. En vaak moeten dispensers open gemaakt worden om te controleren of er al leegstand is. Een vaak tijdrovende, maar plichtmatige handeling. Door de introductie van de nieuwe werkmethode liep de werkdruk eerst iets op, om vervolgens af te nemen. “Doordat wij de sanitaire groepen nu schoonmaken op basis van het werkelijke gebruik zijn onze schoonmakers enkel nog aanwezig in de sanitaire groepen op het moment dat ze ook nodig zijn. Dat is pas écht op een verantwoorde wijze omgaan met mensen”. Bovendien blijkt D&B – op basis van de data – haar schoonmakers mogelijk niet langer om 6:00 uur de dienst te laten beginnen, maar pas om 8:00 of 8:30 uur. “Zo kunnen steeds meer van onze mensen gelijk met hun gezin opstaan en hebben ze samen een waardevolle start van de dag”.

Pay-per-use

“We leren iedere maand meer over de mensen die we dagelijks van dienst zijn”, zegt Edo den Hertog, COO van D&B. “De data geeft ons veel inzichten. Binnenkort begrijpen wij hoeveel toiletpapier, handdoekjes en zeep gebruikt wordt per gebruiker en welke capaciteit nodig is in de prullenbakken. Als we de vervuilingsgraad als leidend nemen, kunnen we de capaciteit van de dispensers en overige faciliteiten aanpassen op de aantallen bezoekers. Zo kan in één bezoek aan de sanitaire ruimte de gehele toiletgroep bediend worden. We zien kansen om deze werkwijze ook te introduceren op de algemene ruimten en deze te koppelen aan bijvoorbeeld de weersverwachtingen.” Dit kan betekenen dat D&B op termijn niet langer uren factureert, maar haar facturen baseert op een prijs per gebruiker of bezoeker. Dat zou een revolutie in de schoonmaakmarkt veroorzaken.

v.l.n.r. Sander Borggreve (WTC), Marcel Kolkman (Tork) en Elmer Engel (D&B)

Over D&B The Facility Group:

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere ReceptiedienstenFacility Management, Objectbeveiliging, Bedrijfscatering en Schoonmaakdiensten voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen. Ook kunt u bij ons terecht als u op zoek bent naar een facilitaire interim- of projectmanager. Wilt u hier meer over weten klik dan op de desbetreffende link.

Bericht delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stuur mij dit artikel