D&B The Facility GroupFacilitair NieuwsBeveiliging: een onveilig gevoel

Beveiliging: een onveilig gevoel

23-05-2013

Ik ga op vakantie en neem niet meer mee: tandpasta, flesje water of Nivea crèmepje voor in het vliegtuig. Op de luchthaven ontkleed ik mij, net als mijn miljoenen medepassagiers, braaf van in ieder geval mijn jas, riem, schoenen, horloge en wat ik ook maar in mijn zakken heb. Gedwee laat ik mij fouilleren, body scannen en met een beetje pech, zo stel ik mij voor, ben ik slachtoffer van rectaal onderzoek. Immers, ik heb deze vakantie echt nodig en verdiend bovendien. Al winkelend trotseer ik DNA douche en tassencontrole en mocht ik op straat spontaan besluiten te gaan zingen, dan word ik gefilmd door geluid geactiveerde camera’s. Immers, waar lawaai is, is vuur. Ook de Duitse kerstmarkt heb ik eind vorig jaar maar laten lopen.

Identificatieplicht, DNA-databank, cameratoezicht, samenscholingsverbod en terrorismewetten. Allen onderdeel van mijn leven omdat ik mij veiliger wil voelen. Stom misschien, maar ik voel mij eigenlijk niet veiliger. Eigenlijk voel ik mij onveiliger. Het is als met auto rijden. Vroeger checkte ik regelmatig mijn oliepeil en liet ik bij de APK, als het zover was, een keer mijn remschijven vervangen. Veiliger dan dat werd het niet. Tegenwoordig licht mijn auto op als een kerstboom. Ik heb overal lampjes en knopjes voor. Bandenspanning-controlelampje, laadstroomcontrolelampje, stuurbekrachtigingscontrolelampje, remsysteem-controlelampje, antidoorslip-controlelampje, airbag, ABS, veiligheidsgordel en ga zo maar door. Ik schrik mij rot als een van deze lichtjes gaat branden. Tegenwoordig weet ik: rood lampje is stoppen, oranje lampje is… minder erg.

U moet weten, ik ben nota bene directeur van een beveiligingsbedrijf. Ik heb besloten dat wij het vanaf nu anders gaan doen. Een body scanner gaat geen terroristen vangen. Immers, als terrorist ga je niet met een bomgordel in een body scanner staan. Noch zal een terrorist proberen een vloeibare substantie door een 100% controle trachten te loodsen. Het risico op ontdekking is simpelweg te groot. Resultaat van de ingezette maatregelen is dus dat kwaadwillenden andere methoden gaan zoeken en dat enkel de passagiers die geen kwaad in de zin hebben zich geconfronteerd zien met tijdrovende, onvriendelijke en onpersoonlijke veiligheidsprocedures.

Wij gaan weer contact maken met onze bezoekers, gasten en reizigers en ze verwelkomen op de luchthaven of het Corporate hoofdkantoor. Vragen waarom ze geen jas bij zich hebben als zij reizen naar -20 graden Celsius Oezbekistan of zo licht bepakt op een enkele reis naar de Verenigde Staten vertrekken. Vragen waarom ze in spijkerbroek en zonder documentatie voor een belangrijke zakelijke meeting arriveren en ze vragen waarom ze het schijnbaar lastig vinden dat wij naar de verblijfplaats of reden van bezoek informeren. Contact maken en vragen stellen als jouw intuïtie zegt dat er iets niet klopt. Blijkt er niets van dreiging aanwezig, dan was het een prettig gesprek en wensen wij de bezoeker, gast of reiziger een succesvolle meeting, een prettig verblijf of een heerlijke, welverdiende vakantie. Dat kunnen wij leren van de methodiek die Profiling genoemd wordt en afkomstig is uit het Israëlisch veiligheidssysteem. Niet enkel als doel hebben het creëren van meer regels, procedures en techniek om veiligheid te bevorderen, maar de menselijkheid terugbrengen daar waar zij hoort.

Stom hè, maar mijn bezoekers, gasten en reizigers zijn beter beveiligd zonder daar een gevoel van onveiligheid aan over te houden.

Sander de Meester, Director Marketing & Communications / Partner D&B The Facility Group.

Over D&B The Facility Group:

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

Werken bij D&B? Bekijk hier alle beveiliging vacatures.

Bericht delen:

Reacties zijn gesloten.

Stuur mij dit artikel