D&B The Facility GroupFacilitair Nieuws5 redenen om meer kantoormeters te huren

5 redenen om meer kantoormeters te huren

10-05-2013

Ongeveer drie jaar geleden ben ik als groentje aan de slag gegaan bij D&B The Facility Group. Dit omdat ik tijdens mijn studie Vastgoed&Makelaardij een grote voorliefde had ontwikkeld voor inspirerende kantooromgevingen. Ik was er van overtuigd dat ik als toekomstig Facility Manager een positieve bijdrage kon gaan leveren aan de Nederlandse kantoorinrichting.

Door de economische situatie van toen en nu en de gestage invoering van HNW waren bijna alle corporate ondernemingen waar ik voor kortere of langere tijd mocht werken, plannen aan het maken voor vierkante meter reductie, of hadden zij deze exercitie reeds achter de rug. Vanuit financieel perspectief lijkt deze actie namelijk een inkoppertje. Maar als je vanuit de belevingswereld van de medewerker redeneert, voor wie HNW uiteindelijk ook toegevoegde waarde moet bieden, is het, het overwegen waard om de plannen voor vierkante meter reductie nog even uit te stellen. Sterker nog, dit kan wel eens het perfecte moment zijn, voor ondernemingen die zich willen mengen in de war on talent, om vierkante meters bij te huren. Hieronder zet ik kort uiteen waarom je, vanuit de medewerker gedacht, niet sterk zou moeten reduceren in vierkante meters.

1. Diensten en services aanbieden op kantoor

Faciliteiten zoals vergaderzalen en restauratieve voorzieningen op locatie zorgen voor een grote mate van flexibiliteit voor de medewerker en dragen bij aan een efficiënte dagindeling.

Verder, om de variëteit voor de medewerker te vergroten, is het voor de Facility Manager zeker de moeite waard om gunstige (prijs)afspraken te maken met voorzieningen in de buurt van het kantoor, zoals broodjeszaken en koffietenten. De medewerker kan hierdoor optimaal gebruik maken van verschillende settings die aansluiten bij zijn behoefte op dat moment.

Echter een valkuil, waar steeds meer ondernemingen in trappen, is het schrappen van de faciliteiten op het kantoor zelf. Dit omdat er genoeg alternatieven in de buurt van het kantoor zouden zijn.

De mogelijkheden die een omgeving biedt zijn een meerwaarde voor de medewerker. Het snijden in de aanwezige faciliteiten in het kantoor reduceert die meerwaarde tot het nulpunt.

2. Open vloeren 2.0

Ik heb gezien dat de introductie van HNW, of een afgeleide daarvan, in veel kantoren tot grote, open kantoorvloeren leidt. Eigenlijk net als in de jaren ’60, die ik overigens niet bewust heb meegemaakt, toen open kantoortuinen ook de grootste rage waren. De keuze toen werd gemaakt op basis van kosten. Inmiddels weten we dat privacy en rust belangrijke aspecten zijn voor de tevredenheid en productiviteit van de medewerker en daarmee veel waarde in zich hebben schuilen. Toch zie ik in de praktijk dat er te weinig ruimte wordt gecreëerd voor concentratiewerkplekken. Een grote ergernis bij medewerkers.

3. Het kantoor als ontmoetingsplek

Door bekende trends als een gezonde work-life balance, de zoektocht naar gelijkgestemden en het stimuleren van kruisbestuiving zijn ondernemingen zich al langere tijd bewust van het feit dat het kantoor, naast werkplekken, voldoende ruimte moet bieden om te ontmoeten en ontspannen.
Met de reductiegolf van vierkante meters zijn de ontmoetingsplekken en ontspanningsmogelijkheden op het kantoor soms naar een tweede plan geschoven. De eerder genoemde trends blijven daarentegen actueel. Het blijft daarom noodzaak om in deze ontmoetingsplekken te investeren.

 blog Gijsbert Witteveen 5 redenen om meer kantoorruimte te huren 

4. 5Star Experience

Service op een 5 sterren niveau en verwachtingen die dagelijks worden overtroffen zijn ingrediënten voor een inspirerende en plezierige werkomgeving. Dit geeft ondernemingen een krachtige edge in de “strijd” om de beste medewerkers aan zich te binden. Om een 5 Star Experience te kunnen creëren is onder andere ruimte nodig voor een goede entree, informeel overleg en mogelijkheden om de corporate identity onder de aandacht te brengen.

5. Kantoormeters zijn goedkoop

De vijfde reden om in plaats van minder, meer kantoormeters te huren is simpelweg omdat de meters momenteel erg goedkoop zijn. Dit is dan ook hét moment om voor langere tijd goedkope vierkante meters vast te leggen. De onderhandelingspositie voor potentiële huurders is met een mega leegstand op de kantorenmarkt erg gunstig. Hierdoor wordt het extra aantrekkelijk om aanvullende, ruimte vragende faciliteiten voor medewerkers aan te bieden in het kantoor.

Het alternatief

Wanneer een onderneming wel de strijd aan wil gaan om de beste medewerkers te binden, maar toch op de financiële kant van huisvesting en services wil sturen, is er een opkomend alternatief voor het aanhuren van meer vierkante meters. Steeds meer verhuurders realiseren zich namelijk dat hoogwaardige facilitaire dienstverlening noodzakelijk is om huurders aan te trekken en te binden. Voor de verhuurder is dit naast het voorkomen van leegstand tevens een belangrijke instrument om dalende huurprijzen tegen te gaan. Als huurder kun je dan tegenwoordig ook eisen dat de verhuurder zich volledig inzet om gemeenschappelijke, hoogwaardige faciliteiten aan te bieden tegen marktconforme prijzen. Deze kosten worden vervolgens gedeeld met medehuurders. Hiermee is de overstap naar een multi-tenant kantoor met een bereidwillige verhuurder een goed alternatief om een reductie in vierkante meters te realiseren, terwijl de eisen en wensen van de medewerkers gerespecteerd en zelfs overtroffen kunnen worden.

D&B The Facility Group vormt voor zowel huurders als verhuurders een partner in het brengen van 5 STAR Experience naar multi-tenant kantoren.

De video Connected, welke hieronder te bekijken is, sluit hier naadloos op aan.

Gijsbert Witteveen, Facility Manager D&B The Facility Group.

Over D&B The Facility Group:

D&B The Facility Group is aanbieder van integrale facilitaire dienstverlening. D&B verzorgt onder andere Receptiediensten, Objectbeveiliging, SchoonmaakdienstenFacility Management en Bedrijfscatering voor corporate kantoren en hoogwaardige vastgoedomgevingen.

Bericht delen:

Reacties zijn gesloten.

Stuur mij dit artikel